Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Δέσμη μέτρων για τους αστέγους προωθεί η κυβέρνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης εισηγήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση, απαντώντας στις χρόνιες ελλείψεις του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα και την απουσία σχεδίου για την κοινωνική κατοικία, ευνοεί τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των ωφελούμενων και της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα,

Σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης, τον Ιούλιο του 2015, Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης.
Προετοιμάζει τη θεσμική κατοχύρωση των στρατηγικών αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης.
Δρομολογεί σύστημα επείγουσας συνδρομής με διαδικασίες πρόληψης, παρέμβασης και παρακολούθησης του φαινομένου.
"Η ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα της έλλειψης στέγης προβλέπει τη συγκρότηση των απαραίτητων μηχανισμών συντονισμού, παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποστήριξης των υλοποιούμενων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, καθώς και Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων.

Για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων δράσεων, είναι κρίσιμη η διάσταση της χρηματοδοτική βιωσιμότητα του συνολικού σχεδιασμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ μέσω σύγχρονων και εξειδικευμένων εργαλείων θα επιχειρηθεί η μέγιστη κινητοποίηση και βέλτιστη κατανομή δυνητικών πόρων τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία ειδικού φορέα για τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι αναγκαίοι πόροι.

Ήδη, σε επίπεδο άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου της έλλειψης στέγης μεταξύ άλλων δράσεων:

Υλοποιείται πρόγραμμα επιτόπιας βοήθειας σε αστέγους δρόμου, με λεωφορείο διαμορφωμένο με χώρους υγιεινής, καθαριότητας, υποδοχής και ενημέρωσης ώστε να δίνεται άμεση βοήθεια και πληροφόρηση στα συγκεκριμένα άτομα για τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης αλλά και διαδικασίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης.
Παρατάθηκε και αξιολογείται το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που στεγάζει αυτή τη στιγμή 1.100 άτομα, στηρίζοντάς τα, παράλληλα, στην εργασιακή τους αποκατάσταση.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή των ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και διενεργείται μελέτη αξιοποίησής τους προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς καταγράφεται η δική τους ακίνητη περιουσία και σύντομα θα διεξαχθεί αντίστοιχη μελέτη αξιοποίησης τους.
Ανασχεδιάστηκαν Δομές για αστέγους (Κέντρα Ημέρας και Υπνωτήρια)" αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τους αστέγους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.