Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Η τροπολογία της απόσυρσης ΙΧ που κατατέθηκε στη Βουλή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει παράταση της απόσυρσης ΙΧ μέχρι και τα τέλη Μαΐου ενώ παράλληλα έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν αγοράσει αυτοκίνητο από την 1/1/2016 καταβάλλοντας ολόκληρο το Τέλος Ταξινόμησης.

Με λίγα λόγια διπλά κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες καινούριων αυτοκινήτων που δεν περίμεναν την ενεργοποίηση του μέτρου και απέκτησαν το καινούριο τους ΙΧ με δώρο την απόσυρση από τις εισαγωγικές εταιρείες. Τώρα θα λάβουν πίσω από την εφορία και το όφελος της απόσυρσης καταθέτοντας το σχετικό χαρτί απόσυρσης που διέθεταν.

Ωστόσο σύμφωνα με την τροπολογία οι κάτοχοι χαρτιών απόσυρσης που έχουν αγοράσει καινούριο ΙΧ καταβάλλοντας ολόκληρο το Τέλος Ταξινόμησης θα πρέπει να κάνουν αίτηση επιστροφής της διαφοράς μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Επίσης ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο στην τροπολογία αφορά στις απώλειες που δημιουργεί η ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ! Ποσό υπέρογκο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς και ίσως κάτι να κρύβει...

Η τροπολογία παράτασης του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων δεν διέφερε από το θέμα που είχε αποκαλύψει Enikonomia.gr.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Η συγκεκριμένη τροπολογία διευθετεί το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με τον εκτελωνισμό νέων αυτοκινήτων και διευκολύνει χιλιάδες φορολογούμενους, δίνοντάς τους επιπλέον κίνητρα, στην αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων τους με νέα αυτοκίνητα, καινούργιας τεχνολογίας και πιο οικονομικά. Με την τροπολογία:

1) Προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά, φορολογητέας αξίας μέχρι 20.000 ευρώ, εφόσον παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μέχρι τις 31.12.2001.

2) Προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης καινούργιων φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους μέχρι 3.500 τόνων, εφόσον παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μέχρι 31.12.2001.

3) Αποσύρονται παλαιά αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι 31.12.2001 και δεν οφείλονται για αυτά τέλη κυκλοφορίας με την προθεσμία απόσυρσής τους να καθορίζεται έως τις 20.5.2016.

4) Ορίζεται ως νέα προθεσμία βεβαίωσης και καταβολής του τέλους ταξινόμησης των καινούργιων αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται με μερική απαλλαγή, η 31η Μαΐου 2016.

5) Λαμβάνεται πρόνοια, ώστε στις περιπτώσεις που επίσημοι διανομείς ή έμποροι έχουν ήδη παραλάβει από την αρχή του έτους αυτοκίνητα που πληρούν τα κριτήρια των παραπάνω περιπτώσεων, με καταβολή ολόκληρου του τέλους ταξινόμησης και τα οποία μεταβιβάζονται από ιδιώτες και ταξινομούνται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων, να επιστρέφεται η διαφορά αυτού, με βάση τα νέα ποσοστά απαλλαγής κατά περίπτωση.

6) Λαμβάνεται πρόνοια, ώστε να επιστρέφεται η διαφορά του τέλους ταξινόμησης για επιβατικά αυτοκίνητα που παρελήφθησαν από την αρχή του έτους έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων για εκθεσιακούς σκοπούς και για τα οποία προβλέπεται εξάμηνη αναστολή της είσπραξης του βεβαιωθέντος τέλους ταξινόμησης, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα καταβληθεί μέχρι 31.5.2016.

Πιέστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

- Οι απαλλαγές από το τέλος ταξινόμησης που αντιστοιχούν ανά κατηγορία, φαίνονται (ενδεικτικά) στον συνημμένο πίνακα.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.