Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τα 4 νέα υπερηχητικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επιστροφή των υπερηχητικών αεροσκαφών θεωρείται πλέον βέβαιη και οι εταιρείες αεροναυπηγικής θεωρούν ότι θα είναι εκείνα που θα μεταμορφώσουν τις μετακινήσεις του μέλλοντος εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις στον πλανήτη μας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον ανακοίνωσε ότι η Virgin θα παραγγείλει προσεχώς 10 αεροπλάνα «Boom», η κατασκευάστρια των οποίων υποστηρίζει ότι θα φέρουν μια νέα εποχή «προσιτών» υπερηχητικών ταξιδιών.

Με τιμή εισιτηρίου στα 5.000 δολάρια τα τζετ Boom θα κάνουν την υπερατλαντική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο μέσα σε μόλις 3,5 ώρες και την πτήση Λος Αντζελες-Σίδνεϊ μέσα σε έξι ώρες, θα παράγουν λιγότερο θόρυβο και θα είναι 30% πιο αποδοτικά από τα Concorde.

Η εξέλιξη
Δεκατρία χρόνια μετά την απόσυρση του τελευταίου Concorde, το Boom δεν είναι το μόνο αεροσκάφος που υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τα ταξίδια στον αέρα. Η NASA έχει επενδύσει σε οκτώ ερευνητικά προγράμματα για την αναβίωση του μεγαλείου των υπερηχητικών αεροσκαφών που μελετούν τη μείωση του θορύβου, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καυσίμων και τον περιορισμό των επιπτώσεων για το όζον.

Ομως αυτό για το οποίο κυρίως ενδιαφέρονται οι επιβάτες είναι η δραστική μείωση του χρόνου ταξιδιού. Από αυτήν την άποψη, από τα πιο εντυπωσιακά υπερηχητικά jet που έχουν σχεδιαστεί είναι το Skeemr, η ταχύτητα του οποίου ξεπερνά τα Mach 10 (10πλάσια της ταχύτητας του ήχου).

Οι σχεδιαστές του, Σαρλ Μπομπαρντιέ και Ρέι Μάτισον, υπόσχονται ότι το Skeemr θα μεταφέρει τους επιβάτες από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη... σε μόλις μισή ώρα! Για να το πετύχει αυτό δεν θα απογειώνεται όπως τα συμβατικά αεροπλάνα, αλλά θα εκτοξεύεται στον αέρα και θα φτάνει ταχύτητες 12.000 χιλιομέτρων/ώρα!
Φιλοδοξίες
Ακόμα πιο φιλόδοξο είναι το τελευταίο σχέδιο του Σαρλ Μπομπαρντιέ, για ένα αεροσκάφος που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας: το τζετ που οραματίζεται ο Καναδός μηχανικός θα αποκαλείται «Antipode» και με ταχύτητες... Mach 24 θα κάνει την πτήση από τη μία άκρη του Ατλαντικού στην άλλη σε 11 λεπτά, την πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι σε 24 λεπτά και Νέα Υόρκη-Σίδνεϊ σε 32 λεπτά!

Θα απογειώνεται από τους συμβατικούς αεροδιαδρόμους χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιούμενους προωθητήρες ρουκετών που θα προσαρτώνται στα φτερά του Antipode και μετά την απογείωση θα αποσπώνται και θα επιστρέφουν στο αεροδρόμιο.

Πρόσφατα και η βρετανική αεροναυπηγική εταιρεία BAE Systems ανακοίνωσε την επένδυση στην εταιρεία Reaction Engines, που κατασκευάζει έναν κινητήρα που θα επιτρέπει τη μετακίνηση από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ σε τέσσερις ώρες.

Αυτά τα αεροσκάφη ονόματι Lapcats θα κινούνται σε ταχύτητες Mach 5 αλλά θα είναι διαθέσιμα για το επιβατικό κοινό σε 20 χρόνια από σήμερα. Νωρίτερα, έως το 2030, θα είναι διαθέσιμο το γερμανικό υπερηχητικό αεροσκάφος SpaceLiner, το οποίο με ταχύτητα 20πλάσια αυτής του ήχου θα ολοκληρώνει την απόσταση Λονδίνο-Σίδνεϊ σε 90 λεπτά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.