Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση των τραπεζικών αποθεματικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, από το δημόσιο, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών των Τραπεζών από τον Ιανουάριο του 2005.

Με το Ν. 3513/2006 για την αυτοτελή φορολογία των αποθεματικών, επιβλήθηκε ειδικώς στις ημεδαπές Τραπεζικές Ανώνυμες Εταιρίες και στα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών Τραπεζών, φόρος εισοδήματος (με συντελεστές 10% ή 15%) επί των αποθεματικών τους, τα οποία εμφανίζονταν στον τελευταίο πριν από την 1.1.2006 ισολογισμό. Ωστόσο, το Β Τμήμα του ΣτΕ ( 112/2016) έκρινε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη «συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σύμβουλοι Επικρατείας «η διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 3513/2006, καθ’ όσον η θεσπιζομένη με αυτήν φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος, και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από αναίρεση που άσκησε η Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών. Η αναίρεση απορρίφθηκε και τώρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Τράπεζα 54.514.819 ευρώ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.