Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Αλεξιάδης: Τι είπε για φορολογικές δηλώσεις, ΕΦΚ στο κρασί και την φορολογία των αγροτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιβάρυνση των υψηλότερων εισοδημάτων με την κλίμακα του 2016.


Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα υπάρχουν αλλαγές στη φορολογία και έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί το έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στην ΕΡΤ. Κατά 99% είναι έτοιμο το έντυπο και είναι αυτό που έχει δει το φως της δημοσιότητας, πρόσθεσε.

Για τα εισοδήματα του 2016, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι αυτή την περίοδο γίνεται ο σχεδιασμός της νέας φορολογικής κλίμακας μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι θα υπάρχει αφορολόγητο ποσό και για τα εισοδήματα του 2016, αλλά δεν μπορεί ακόμη να πει σε ποιο ύψος (αν θα είναι 8.000, 10.000 ή 12.000 ευρώ), όπως δεν μπορεί να πει σε ποιο ύψος θα είναι και οι συντελεστές της κλίμακας.

Θα προσπαθήσουμε, πρόσθεσε, να γίνει πιο αναλογική η κλίμακα (σ.σ.: κάτι που σημαίνει περισσότερους φορολογικούς συντελεστές) και πιο δίκαιη, με μεταφορά βαρών από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι με τη νέα κλίμακα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιπλέον έσοδα 150 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται από το νέο μνημόνιο.

Αναφορικά με τα εισοδήματα από ενοίκια, ο υπουργός είπε ότι για το 2015 δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή, ενώ για το 2016 θα ανακοινωθεί, όταν ολοκληρωθεί η πρόταση για τον νέο τρόπο φορολόγησής τους.

Για το αφορολόγητο του 2016, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ένα ποσοστό του μπορεί να καλυφθεί με πληρωμές που γίνονται τοις μετρητοίς, αν και είπε ότι το υπουργείο εξετάζει να υπολογίζεται εξ ολοκλήρου με βάση δαπάνες που θα γίνονται με κάρτες. Για τους ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, το αφορολόγητο θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο.

Όσον αφορά στον νέο ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπολογισθεί είτε με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές ή θα υπολογισθεί με το νέο σύστημα των εμπορικών τιμών, αν αυτό είναι έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα γίνουν εσωτερικές αλλαγές στον φόρο, ώστε να εξασφαλισθούν τα έσοδα 2,65 δις. ευρώ που υπήρχαν και πέρυσι.

------------

Αλεξιάδης: Δεν μπορεί ο μέσος φόρος των αγροτών να μειωθεί κάτω από τα 350 ευρώ


Θα πάω στα μπλόκα να κάνω διάλογο με τους αγρότες για τη φορολογία τους, αρκεί να εξασφαλισθούν συνθήκες διαλόγου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ξανά αυτό που έγινε στην Κομοτηνή ή τις Σέρρες.

Ο υπουργός είπε μεν ότι η κυβέρνηση δεν λέει πως οι αγρότες είναι φοροφυγάδες, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος γκρίζος κορμός στη φορολογία τους, που αφορά στην παραοικονομία και πρέπει να ενσωματωθεί στη φορολογία.

Χαρακτηριστικά είπε ότι ο μέσος φόρος για το σύνολο των φορολογούμενων ήταν 950 ευρώ ενώ για τους αγρότες ο μέσος φόρος ήταν μόνο 350 ευρώ. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε να πληρώνουν λιγότερο από 350 ευρώ οι αγρότες, πρόσθεσε.

Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τώρα συζήτηση για αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει υποχρέωση από το μνημόνιο για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.

------------

Μεγαλύτερα περιθώρια πληρωμής του ΕΦΚ για τους μικρούς οινοπαραγωγούς


Απόφαση, με την οποία δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο για την καταβολή του νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους μικρούς οινοπαραγωγούς, υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, όπως είπε στην ΕΡΤ.

Ο νέος φόρος αντιστοιχεί σε 20 λεπτά ανά φιάλη κρασιού (των 750 ml) ή 30 λεπτά στο λίτρο

------------

Αλεξιάδης: Παράταση στην καταβολή του ΕΦΚ στο κρασί


Παράταση στην καταβολή του ΕΦΚ στο κρασί θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με σκοπό να βοηθηθούν οι οινοποιοί, και ειδικά οι μικροί οινοποιοί, θα κυκλοφορήσει σήμερα η απόφαση η οποία θα δίνει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια καταβολής δόσεων και υποβολής των σχετικών δηλώσεων σε τελωνεία κλπ, σχετικά με τον ΕΦΚ στο κρασί.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.