Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Τι αλλαγές ετοιμάζονται - Τι ζητά το ΔΝΤ - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φορείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φόβοι για την «βόμβα» του ΔΝΤ για περικοπές 15% στις συντάξεις

«Ο Τόμσεν τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα» διαμηνύουν Αθήνα και Βρυξέλλες.

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή διαρροή για απόρριψη του προσχεδίου του Ασφαλιστικού από το ΔΝΤ και αιτιάσεις νέων σκληρών μέτρων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνταν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με το ρεπορτάζ της Huffington Post, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο επιμένει σε βαθιές περικοπές 15% μεσοσταθμικά στις συντάξεις, απορρίπτοντας την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Η αμηχανία στο Μαξίμου ήταν έκδηλη, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με εκνευρισμό παρέπεμπαν στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διαρκή επικοινωνία και «μπλόκο» στις διαρροές που προκαλούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Αντίστοιχος εκνευρισμός επικρατεί και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς μόλις λίγες ημέρες πέρασαν από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε έκκληση στην Ουάσιγκτον να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις διαρροές που υπάρχουν όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό και για ακόμη μία φορά «διαρροές» μπαίνουν σφήνα στις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση και οικονομικοί παράγοντες έχουν συμφωνήσει σε έναν τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που επιδιώκουν οι διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει τη συμφωνία και επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει τον μέσο Έλληνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Huffington Post.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η διαρροή αυτή πάντως, επιβεβαιώνεται εμφατικά και η κατακλείδα του Αλέξη Τσίπρα στο δημόσιο ντιμπέιτ στο Νταβός, όπου εν ολίγοις εξέφρασε την ελπίδα του να μην τινάξουν στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα οι εσωτερικές διαφωνίες των θεσμών. Η σκληρή στάση του ΔΝΤ επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υιοθετείται από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πληροφορήθηκαν με έντονη ανησυχία για την εν λόγω διαρροή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν κρίνει με θετικό πρόσημο την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ, θα βλάψουν την οικονομία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά των διαπραγματευτών δείχνει προβληματισμένη, καθώς οι ενστάσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό όπως και το ότι ανοίγει πρόωρα θέμα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Αντιθέτως, η πηγή αυτή που μίλησε στο ρεπορτάζ, είπε ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά. Μολονότι το Ταμείο δεν έχει επισήμως εκφράσει ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική.

Το ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς της πηγής αυτής. Παρέπεμψε όμως τη Huffington Post στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η αδιαλλαξία του Ταμείου αποδίδεται από ορισμένους στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, τον Πάουλ Τόμσεν. «Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα», υποστήριξε η πηγή της εφημερίδας.

Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. «Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

---------------

Με εκπτώσεις για μια τριετία η νέα πρόταση για τις εισφορές στο Ασφαλιστικό

Την απορρίπτουν οι επιστημονικοί φορείς.

Εκπτωση 10%-40% στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης για μια τριετία (2017-2019) που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα προτείνει η κυβέρνηση για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων και λοιπών επιστημόνων συνδέονται με το εισόδημα από το 2017, υπολογίζονται σύμφωνα με τα ποσοστά που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου και στη συνέχεια απομειώνονται 10-40% για όσους δηλώνουν εισόδημα 7.000 - 50.000 ευρώ (το ποσοστό έκπτωσης φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα).

Η πρόταση προβλέπει ότι για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ για την τριετία 2017-2019 θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του συνολικού ασφαλίστρου. Για ποσά από 15.000-20.000 θα παρέχεται 35% έκπτωση. Από 20.000-25.000 ευρώ, 30% έκπτωση και από για ποσά από 40.000-50.000 η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.

Ξεκαθαρίστηκε ότι οι συντελεστές έκπτωσης είναι υπό συζήτηση καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση και μετά το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί τους εκπροσώπους των επιστημόνων οι οποίοι αντιπρότειναν τη διατήρηση ενός σταθερού ποσού βάσης εισφορών το οποίο στη συνέχεια να συνδεθεί με ένα ποσοστό αύξησης που θα συνδέεται με το εισόδημα.

---------------

Ανυποχώρητοι οι επιστήμονες στο θέμα του ασφαλιστικού

Νέα σύσκεψη των φορέων για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Η κατηγορηματική αντίθεση των επιστημόνων της χώρας στις αόριστες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκφράστηκε εκ νέου στη συνάντηση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων – Ελεύθερων Επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δύο ημέρες μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό και την επομένη της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών.

Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.

Ζητούν δε από τη Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει – κατά δήλωση των εκπροσώπων της - στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

«Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων δηλώνουμε ότι :

- Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις και είμαστε σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων μας το επόμενο διάστημα.

- Ενισχύουμε τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούμε να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

- Συμμετέχουμε δυναμικά στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και καλούμε τα μέλη μας και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στην παραπάνω κινητοποίηση», αναφέρει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.