Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Νέα μέτρα θέλει η ΕΕ, πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων απαιτεί το ΔΝΤ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με απαιτήσεις για νέα μέτρα στα δημοσιονομικά από την ΕΕ και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων χωρίς διακρίσεις από το ΔΝΤ, άρχισε να διαμορφώνεται το σκηνικό της πρώτης αξιολόγησης η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον τόνο έδωσαν οι χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τους υπηρεσιακούς των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στην πρώτη περίπτωση το πολυάριθμο τεχνικό κλιμάκιο που ασχολείται με τα δημοσιονομικά άρχισε να εξετάζει τους στόχους του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου μέχρι και το 2018.

Το πρώτο κεφάλαιο ήταν η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2,9 δισ ευρώ που βλέπουν ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Tα ειδικό τεχνικό κλιμάκιο που ασχολείται με τα δημοσιονομικά ήρθε στην Ελλάδα έχοντας ως εντολή να καλύψουν, είτε με τις απαραίτητες επεξηγήσεις, είτε με νέα μέτρα ένα κενό ύψους 900 εκ. ευρώ που εντοπίζεται για το 2016. Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν τα μέτρα που θα κλείσουν των κενό των 2 δισ ευρώ που έχει ενσωματωθεί στο μνημόνιο για την διετία 2017-2018.

Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα η ελληνική πλευρά παρουσίασε με μεγαλύτερη ανάλυση, τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός του 2015 όχι μόνο δεν είχε πρωτογενές έλλειμμα αλλά είχε και πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 730 εκ. ευρώ που καλύπτει εκ των προτέρων το μεγαλύτερο μέρος από την τρύπα που βλέπουν οι δανειστές για το τρέχον έτος.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ φάνηκαν να επιμένουν περισσότερο για νέα μέτρα για όλη την διάρκεια του προγράμματος. Σε ότι αφορά το 2016 τόνισαν ότι τα αποτελέσματα είναι μεν θετικά αλλά θα πρέπει να βγουν τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Όπως είπαν, τότε «κλείνει» και επίσημα το δημοσιονομικό έτος με βάση τον Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό κώδικα, πριν επικυρώσουν το πλεόνασμα του περασμένου χρόνου. Παράλληλα ζήτησαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως εφεδρικά για ενδεχόμενες αποκλίσεις εσόδων ή δαπανών μέσα στο χρόνο ο οποίος θα επηρεαστεί και από το προσφυγικό αλλά και από την διεθνή κρίση.

ΔΝΤ: Πουλήστε όλα τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων η ομάδα του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να μην υπάρξουν εξαιρέσεις από την αγορά δανείων. Πιστεύουν ότι οι εξαιρέσεις θα καθυστερήσουν την διαδικασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τελικά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των μεγάλων τραπεζών.

Από την άλλη οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης φιλοδοξούν να έχουν μια λύση όπως αυτή της Ιταλίας που αντιμετώπιζε ένα υπόλοιπο κόκκινων δανείων ύψους 200 εκ. ευρώ. H συμφωνία που έγινε με την Κομισιόν προβλέπει ότι αυτά τα κόκκινα δάνεια θα μεταφερθούν σε ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης οι οποίοι θα αναλάβουν την έκδοση αντίστοιχων ομολογιακών τίτλων υπό κρατική εγγύηση που θα δοθούν στις τράπεζες. Από εκεί και πέρα όσο εκκαθαρίζονται τα δάνεια τόσο θα αποπληρώνονται και οι εκδότριες τράπεζες.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι αν μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα μπορέσει το υπουργείο να οριστικοποιήσει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει από την πώληση κάποια από τα στεγαστικά για πρώτη κατοικία και κάποια από τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν μέχρι και τότε δεν υπάρξει ρύθμιση τότε η πώληση δανείων θα επιτρέπεται για όλα τα δάνεια χωρίς εξαίρεση.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.