Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Αποκαλύπτεται το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις 17:00 τοπική ώρα Στρασβούργου αναμένεται η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για την κοινή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή της ΕΕ.

“Δεν θεσπίζουμε μια μόνιμη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα υποκαθιστά τις εθνικές τελωνειακές αρχές. Όχι, αυτό που κάνουμε είναι να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό φορέα για τη φύλαξη των συνόρων προς τον οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν ένα κράτος μέλος δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση ή δεν είναι σε θέση να το πράξει, θα στέλνει ο φορέας αυτός προσωπικό σε άλλες χώρες για την φύλαξη των συνόρων”, εξηγεί σε Ολλανδικό έντυπο ο αντιπρόεδρος Φράνς Τίμμερμανς, ο οποίος θα κάνει την παρουσίαση στο Στρασβούργο.

Ο νέος αυτός φορέας, θα απασχολεί 1.500 ως 2.000 άτομα και θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν με σκοπό να προλαμβάνει και να οργανώνει.

“Η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. Η μιζέρια που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στο ότι αφήσαμε να εκδηλωθούν τα προβλήματα”, λέει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Με βάση την πρόταση η λεγόμενη υποχρεωτική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής μπορεί να παρεμποδιστεί μόνον από ειδική πλειοψηφία (αναστέλλουσα μειοψηφία) των κρατών μελών, “ωστόσο και πάλι οι συνοριοφύλακες θα προέρχονται από μια δεξαμενή από εθνικούς τελωνειακούς, δεν είναι Ευρωπαίοι υπάλληλοι”.

Για το θέμα μίλησε από την Ιταλία όπου βρίσκεται και ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

“Αύριο στο Κολέγιο στο Στρασβούργο, εισηγούμεθα ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης, την Συνθήκη Σένγκεν. Μόνο έτσι ενισχύουμε την ζώνη Σένγκεν. Δημιουργούμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και διασφαλίζουμε συστηματικούς ελέγχους στα κοινά ευρωπαϊκά μας εξωτερικά σύνορα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποφέρουν και σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό, γνωρίζουν καλά την έκταση του προβλήματος”, είπε ο Έλληνας Επίτροπος.

Ελληνικές αντιδράσεις

Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο εξωτερικών και γενικών υποθέσεων Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι: “Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν στο πόδι να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό”.

Στον υπουργό απάντησαν διπλωματικοί κύκλοι, υπενθυμίζοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων από Ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την εισδοχή της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Θεωρούν δε ότι με την πρόταση της Κομισιόν, αν και όταν αυτή υιοθετηθεί η ΕΕ θα κληθεί αργά ή γρήγορα να πάρει θέση σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ ενδεχομένως να διευκολυνθεί ακόμα και η παραπομπή της μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς (το θέμα της υφαλοκρηπίδας) στο δικαστήριο της Χάγης.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.