Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κομισιόν: Κίνδυνος επαναφοράς συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με το φάσμα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για όλους τους Έλληνες πολίτες, έρχεται για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη η Ελλάδα, καθώς από τη μία αρνείται να δεχτεί βοήθεια από τη Frontex για την καταγραφή των παράτυπων μεταναστών και τη φύλαξη των συνόρων, από την άλλη αποδεικνύεται πως η ίδια δεν μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν από μόνη της.

Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Real.gr δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει πως η χώρα αρνήθηκε υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία αποτελείται από 400 άτομα και σκοπό θα είχε την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά της με την ΠΔΓΜ.

Επιπλέον η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ακόμη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να λάβει έμπρακτα την αλληλεγγύη των εταίρων της, ενώ παράλληλα δεν δέχεται να χρησιμοποιήσει και τις ομάδες ταχείας επέμβασης Rabit για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Για όλα τα παραπάνω η ίδια πηγή αναφέρει ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές και σε άλλες περιπτώσεις καθόλου εξηγήσεις.

Δεδομένου ότι η Κομισιόν καλείται να ενημερώσει τόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αλλά και να ετοιμάσει 1) μία έκθεση για την τήρηση των κανόνων Σένγκεν και προτάσεις για την ισχυροποίηση της Συνθήκης και 2) την κατ’ εντολή του Συμβουλίου πρόταση για την κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή της ΕΕ, η θέση της χώρας καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Διπλωματική πηγή, εξηγώντας στο Real.gr την εξέλιξη των πραγμάτων, ανέφερε πως τα κράτη μέλη αν δεν ικανοποιηθούν από την έκθεση της Κομισιόν και τις ελληνικές εξηγήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο 19 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την απόδοση προθεσμίας τριών μηνών στο κράτος μέλος να συμμορφωθεί και στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, να ενεργοποιήσουν το άρθρο 26 για την επιβολή συνοριακών ελέγχων για όλες τις εισόδους προσώπων που προέρχονται από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη - μέλη θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν συνοριακούς ελέγχους, ανάλογα με το εύρος της απόφασης, είτε στους επιβάτες αεροσκαφών που φτάνουν σε έδαφος Σένγκεν από την Ελλάδα, είτε στους επιβάτες των πλοίων που πραγματοποιούν το ίδιο στα ιταλικά και άλλα λιμάνια. Η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα Σένγκεν, ειδάλλως θα μπορούσε να επιλεγεί να γίνονται έλεγχοι και σε αυτά.

Σε αντίθεση με την εύπεπτη φράση “η Ελλάδα θα βγει από το Σένγκεν”, στην πράξη η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη που ορίζει η Συνθήκη Σένγκεν και γίνεται χρήση των σχετικών άρθρων που αφορούν τη μη τήρηση των κανόνων. Κατάσταση παρόμοια με αυτή της επιτήρησης επί παραβάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μένοντας στην ευρωζώνη. Τους ισχυρισμούς των κρατών μελών για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τους όρους της Συνθήκης επιβεβαιώνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της Ελλάδας, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες.

Πάντως, πηγές της Κομισιόν επιβεβαίωναν στο Real.gr ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι περνάει από το χέρι της για να φέρει την Ελλάδα σε καθεστώς συμμόρφωσης προτού της επιβληθούν κυρώσεις. Στο ίδιο κλίμα είναι γραμμένη και η περίφημη επιστολή του επιτρόπου για θέματα υγείας Β. Αντριουκάϊτις, ο οποίος, αφού επισκέφτηκε τη Λέσβο, απέστειλε σπαρακτική προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, περιγράφοντάς του τις συνθήκες στη Λέσβο που δε συνάδουν με ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα.

-------------

Μουζάλας: Ψέματα τα περί αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν

«Εφημερίδες διαστρέβλωσαν και παραποίησαν τις δηλώσεις αξιωματούχων».

Σε πλήρη διαστρέβλωση των δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, το σάλο που δημιουργήθηκε για τη συνθήκη Σένγκεν, εκφράζοντας την λύπη του «γιατί μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, η οποία είναι επίσης μια σοβαρή εφημερίδα, αλλά έγραψε ψέματα».

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός, χρησιμοποίησε τη φράση «για να δείτε τι θα πει διαστρέβλωση» παραθέτοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων για το θέμα, οι οποίες και παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται να μας καθυβρίζει, στο γράμμα που απέστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, από όπου και ξεκίνησε όλος ο σάλος, περιγράφει υπαρκτές αδυναμίες της χώρας μας στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα, προτείνει στην ΕΕ μέτρα που πρέπει να λάβει για να μας βοηθήσει. «Όχι μόνον δεν μας καθυβρίζει, αλλά θέλει και να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει στη Μυτιλήνη, στην επίσκεψή του, ότι η προσφορά του προσωπικού είναι πραγματικά αξιέπαινη κι αν κάποιος θέλει να δει την Ευρώπη της αλληλεγγύης να έρθει εδώ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας ανέφερε τα εξής:

- Ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζεται σαν να λέει ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν, ως επίτροπος, στο πλαίσιο του διττού του ρόλου, έχει κάνει μάλλον μια θετική δήλωση που μας βοηθάει.

- Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Σένγκεν και ότι η προσπάθεια της είναι να διατηρηθεί η Συνθήκη άθικτη.

- Η δήλωση του Ζαν Άσελμπορν αναφέρει ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε ιδέα για αποβολή από την Σένγκεν και επιπλέον πρέπει να αποφύγουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα «Κέντρα Ταυτοποίησης» (τα λεγόμενα hot spots), επισημαίνοντας πως υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης και του ιδίου ως υπουργού καθυστέρηση, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, όπως φαίνεται, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί στο μεγάλο μέρος τους.

Περιέγραψε αναλυτικά ότι στη Μυτιλήνη το Κέντρο Ταυτοποίησης είναι έτοιμο, και μάλιστα έχουμε πάρει καλή έκθεση για αυτό από την ΕΕ. Στη Χίο το προσωρινό Κέντρο έλαβε επίσης καλά λόγια από την ΕΕ, και στην Κω και στη Λέρο θα έχουν ολοκληρωθεί τα Κέντρα Ταυτοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον όλα πάνε καλά. Ο κ. Μουζάλας, διευκρίνισε, πως θα αναλάβει ο στρατός να τα χτίσει, «γιατί μέσα από τη γραφειοκρατία και ίσως από το δικό μου κακό χειρισμό, υπήρξε καθυστέρηση, η οποία θα μπορούσε να λείπει».

Στη Χίο η συνεργασία με τον δήμαρχο είναι άριστη και μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει τελειώσει το Κέντρο Ταυτοποίησης. Στη Σάμο, υπάρχουν παραπάνω δυσκολίες, παρότι και εκεί με τον δήμαρχο είναι εξαιρετική η συνεργασία, αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμη. «Αυτά εάν γίνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι μια πολύ καλή εμφάνιση στην ΕΕ», κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Επισήμανε, πάντως, ότι τον κύριο λόγο για τον οποίο έγιναν τα Κέντρα Ταυτοποίησης -δηλαδή η δακτυλοσκόπηση- τον τηρούμε και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό, αλλά (όπως είπε) αν σκεφτεί κανείς ότι στη Μυτιλήνη μέσα σε δύο βραδιές πρέπει να ταυτοποιηθούν 3.000 άνθρωποι, αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες του εγχειρήματος και γιατί ζητάμε 100 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ενώ έχουμε 40, και γιατί ζητάμε 1.600 αστυνομικούς της Frontex.

Αναφορικά με την πολιτική προστασία, ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε πως όταν δεν υπήρχε κατάλληλος μηχανισμός πράγματι δεν ζητήσαμε, σήμερα όμως ζητάμε, και ενημέρωσε πως, πάντως, οι χώρες που έχουν ζητήσει έχουν λάβει πολύ λιγότερα.


Πηγή: http://www.real.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.