Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ισόβια στους δολοφόνους φοιτήτριας στην Τουρκία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο ένας δράστης έκοψε τα χέρια του θύματος και έβαλε φωτιά στο πτώμα.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν σήμερα τρεις άνδρες για το βιασμό και τη δολοφονία τον περασμένο Φεβρουάριο μια 20χρονης φοιτήτριας, που είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα και έφερε σε δύσκολη θέση την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση.

Στο τέλος μιας ακροαματικής διαδικασίας που κράτησε έξι μήνες, δικαστήριο της Μερσίνας έκρινε ενόχους τον κύριο κατηγορούμενο, τον Αχμέτ Σούφι Αλτιντόκεν, και τους δύο συνεργούς του, τον πατέρα του Νετζμετίν Αλτιντόκεν και τον φίλο του Φάτιχ Γκόκτσε, και τους επέβαλε διακεκριμένη ποινή ισόβιας κάθειρξης, μετέδωσε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η ποινή αυτή, η πιο βαριά στην Τουρκία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 2002 , σημαίνει πως οι τρεις άνδρες θα περάσουν τουλάχιστον 40 χρόνια στη φυλακή, δήλωσε στο NTV ένας από τους συνηγόρους τους, ο Εφκάν Μπόλατζ.

Η έρευνα απέδειξε ότι ο υιός Αλτιντόκεν, οδηγός λεωφορείου, βίασε και στη συνέχεια δολοφόνησε στις 13 Φεβρουαρίου την Οζγκετζάν Ασλάν, μια φοιτήτρια που μετέφερε με το λεωφορείο του από το πανεπιστήμιο στην κατοικία της στην Ταρσίς, μια μικρή πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας.

Με τους δύο συνεργούς του, τον πατέρα του και έναν φίλο, ο οδηγός λεωφορείου έκοψε στη συνέχεια τα χέρια του θύματός του και έβαλε φωτιά στο πτώμα για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει σε ολόκληρη την Τουρκία τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία της Οζγκετζάν Ασλάν.

Η αντιπολίτευση και τα φεμινιστικά κινήματα επέρριψαν τότε ευθέως την ευθύνη στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην κυβέρνησή του, λέγοντας ότι συντηρεί τη βία κατά των γυναικών με τις θρησκευτικές της προκαταλήψεις.

Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές φορές δηλώσεις που έχουν κριθεί ότι είναι σεξιστικές, όπως για παράδειγμα ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών «είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση».

Σύμφωνα με την τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), οι δολοφονίες γυναικών παρουσίασαν σαφή αύξηση στα δέκα τελευταία χρόνια φθάνοντας τις 294 περιπτώσεις το 2014.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.