Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Περίπου 22.000 έλατα διατέθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί με τις ποσότητες που πουλήθηκαν.

Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περί τα 22.000 έλατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τους παραγωγούς Χαλκιδικής να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις ποσότητες ελάτων που διέθεσαν για τις γιορτές.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Γιάννη Ξάκη, η αγορά ελάτου κινήθηκε καλύτερα, αφού υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν ως και 15% έλατα περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Ξάκης επισήμανε στον Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πήγαν λίγο καλύτερα, σε ποσοστό +5%, σε σχέση με περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός ελάτου ξεκινούσε στα 30 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στα 45 ευρώ στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί - όπως είπε - δεν καλούνταν να καταβάλλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά προκειμένου να εγκατασταθούν σε ένα χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους.

Όπως υπογράμμισε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2500 ευρώ στο Δήμο προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρωνιάς είναι «βοηθητικό» και κυμαίνεται από 2.000 έως και 6.000 ευρώ. «Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Υπογραμμίζεται, ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά με την καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Η πώληση των ελάτων του χωριού φτάνει τα τελευταία χρόνια τα 20-22.000 δένδρα ετησίως, λιγότερα σε ποσοστό 50% συγκριτικά με το 2008, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Ξάκης.

Αναφορικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο ίδιος τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν κάνουν στο φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από 8 έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», μας επισήμανε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.