Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ο μαγευτικός κόκκινος ποταμός της Ισπανίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φωτογραφίες από το μοναδικό δημιούργημα της φύσης.

Πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και ιδιαίτερους ποταμούς παγκοσμίως και όχι άδικα. Ο κόκκινος ποταμός ή αλλιώς Rio Tinto στην Ισπανία αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και ξεχωρίζει λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας του χρώματός του.

Το ποτάμι που έχει μήκος 58 μίλια βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Sierra de Huelva στην πόλη της Νέρβα και διατρέχει το νότιο-δυτική περιοχή της χώρας. Το παράξενο κόκκινο και σε κάποια σημεία κίτρινο χρώμα του οφείλεται στο ότι από εκεί περνάει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηροπυρίτη του κόσμου και κατά μήκος του έχουν εξορυχθεί χαλκός, χρυσός, ασήμι και άλλα μέταλλα κατά τη διάρκεια πέντε χιλιάδων χρόνων.

Τα διάφορα σπάνια πετρώματα και μεταλλεύματα όλων αυτών των ετών έδωσαν αυτό το ιδιαίτερο και σπάνιο χρώμα στον ποταμό ο οποίος βέβαια θεωρείται και ιδιαίτερα μολυσμένος.

Το νερό του ποταμού είναι πολύ όξινο και στα σημεία που έχει βαθύ κοκκινωπό χρώμα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου που διαλύεται στο νερό, αλλά και διάφορα θειούχα ορυκτά.

Για πολλά χρόνια τα λατομεία είχαν εγκαταλειφθεί αλλά ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί το 1724 από την ισπανική κυβέρνηση με μεταλλευτική δραστηριότητα κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ορυχείο ξαναέκλεισε το 2001 και άνοιξε ξανά το 2010 λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του χαλκού.

Το κόκκινο ποτάμι προκαλεί το ενδιαφέρον δεκάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο εξαιτίας όχι μόνο των μεταλλευμάτων που υπάρχουν εκεί αλλά και της παρουσίας αερόβιων βακτηρίων που κατοικούν στο νερό. Αυτές οι μορφές ζωής θεωρείται η πιθανότερη αιτία της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε οξύ.

Τα βράχια στον πυθμένα του ποταμού περιέχουν σίδηρο και άλλα ορυκτά από τα οποία τρέφονται τα βακτήρια. Έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια και είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης επιστημόνων που ασχολούνται με την αστρο-βιολογία καθώς οι ακραίες συνθήκες στο ποτάμι μπορεί να είναι ανάλογες με αυτές που επικρατούν σε άλλες θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα ενώ πιστεύεται ότι περιέχει νερό σε υγρή μορφή, όπως ο Άρης.

Ταυτόχρονα ο κόκκινος ποταμός αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και φωτογράφων που φτάνουν στο σημείο για να τραβήξουν το μοναδικό δημιούργημα της φύσης.

Δείτε τις φωτογραφίες…














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.