Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η μπίζνα των φυλακών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιχειρηματίες πληρώνουν κρατούμενους για να τους σχεδιάζουν προϊόντα.

Αφού πέρασε πάνω από 12 μήνες σε μια από τις φυλακές υψίστης ασφάλειας στο Μεξικό, ο Jorge Cueto-Felgueroso κατάφερε και «ισοφάρισε» την ατυχία του αυτή. Το 2012, είχε κατηγορηθεί για απάτη και έγινε ένας από τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος, Puente Grande Prison στο κεντρικό Μεξικό.

Ο επιχειρηματίας, αντιμετωπίζοντας μια τέτοια δυσάρεστη προοπτική, αυτή του εγκλεισμού, ήρθε αντιμέτωπος με τα εξής διλήμματα: ή θα βυθιζόταν στην κατάθλιψη, ή θα έβρισκε έναν τρόπο να επιβιώσει. Προτίμησε το δεύτερο. Έχοντας κατά νου ότι πολλοί κρατούμενοι είχαν τατουάζ, και δεδομένου ότι τα περισσότερα σχέδια γίνονταν από τους ίδιους, θέλησε να μεταφέρει τα σχέδια αυτά πάνω σε δερμάτινα αντικείμενα και αξεσουάρ. Οπότε, άρχισε να πληρώνει κρατούμενους tattooists, ώστε να τυπώνει τα σχέδιά τους πάνω σε τσάντες και πορτοφόλια.

Ο άντρας, όπως γράφει το BBC, αθωώθηκε αφού πρώτα πέρασε 11 μήνες πίσω από τα κάγκελα έχοντας ωστόσο ήδη 650 αξεσουάρ έτοιμα τα οποία άρχισε να προωθεί μέσω της επιχείρησής του, Prison Art.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας, έφτασε να πουλά περί τις 600 τσάντες και πορτοφόλια το μήνα, έναντι 6.500 πέσος (390 δολάρια), την ίδια στιγμή που οι κρατούμενοι που εμπλέκονται στην επιχείρησή του κερδίζουν έως και 6.000 πέσος το μήνα. Δυο περίπου χρόνια μετά την έναρξη της εταιρείας, ο Felgueroso έχει υπό την επίβλεψή του τέσσερα καταστήματα – ένα από τα οποία στεγάζεται σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στην Πόλη του Μεξικού.

Η παραπάνω εταιρεία, δεν είναι η μοναδική που προσφέρει εργασία σε κρατούμενους στο Μεξικό. Στην φυλακή Santa Marta Acatitla, ανατολικά της πρωτεύουσας, «ζει» και αναπνέει μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που έχει αρχίσει και κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά της βήματα. Τα τελευταία χρόνια, έχει να υπερηφανεύεται για τρεις επαγγελματικές παραγωγές, για παραστάσεις που είναι ανοιχτές για το κοινό –το εισιτήριο είναι περίπου 200 πέσος. Τα χρήματα δίνονται ως μέρος του μισθού τους, τα οποία μοιράζονται οι 35 εργαζόμενοι της θεατρικής ομάδας.

Οι αδελφές Claudia Martinez-Erazo και Diana Martinez-Erazo, 47 και 42 ετών αντίστοιχα, ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια τη δική τους επιχείρηση, την Hand Weaving Dreams, στην οποία εμπλέκονται γυναίκες που κρατούνται σε φυλακές στο Μεξικό. Τα προϊόντα που πωλούν (από τσάντες μέχρι έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα) και εξάγουν μέχρι και στην Ευρώπη και ΗΠΑ, κατασκευάζονται από κρατούμενες τις οποίες πληρώνουν ικανοποιητικά, όπως λένε οι αδελφές.


Οι αδελφές Martinez-Erazo

Οι τσάντες της εταιρείας Hand Weaving Dreams

Ο επιχειρηματίας Jorge Cueto-Felgueroso

Τσάντες που σχεδιάζουν κρατούμενοι για λογαριασμό του Jorge Cueto-Felgueroso

T - shirt δια χειρός κρατούμενου, τον οποίο πληρώνει ως υπάλληλο ο Jorge Cueto-Felgueroso

Η θεατρική ομάδα των φυλακών Santa Marta Acatitla




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.