Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Χρ. Κατσώτης: Να σταματήσει η κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την πολιτική περικοπής των προνοιακών επιδομάτων που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηλίτευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε τη μετακύλιση της αρμοδιότητας των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων στους δήμους.



Με τον «Καλλικράτη» και τη διάλυση των νομαρχιών η συγκεκριμένη αρμοδιότητα πέρασε στους δήμους και συνδέθηκε με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Από το 2011 το έργο αυτό το περαιώνουν οι δήμοι που εδρεύουν στην έδρα της εκάστοτε περιφέρειας. Στην Αττική, ο Δήμος της Αθήνας πιέζει τους άλλους δήμους να παραλάβουν μέσα σε σύντομες προθεσμίες την αρμοδιότητα. Από την πλευρά τους οι δήμοι δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό, τις υποδομές και τη χρηματοδότηση.

Ο Χρήστος Κατσώτης ζήτησε να στηριχθούν οι δήμοι με το αναγκαίο προσωπικό και να αποσυνδεθούν τα προνοιακά επιδόματα από τους ΚΑΠ που δεν αποδίδονται στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι για να επιλυθεί συνολικά το πρόβλημα θα πρέπει να αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα το κράτος. Όπως είπε, με τη μετάθεση της ευθύνης στους δήμους έχουν μετατρέψει τους ανάπηρους σε μπαλάκι, για να περάσουν την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων, που έχουν δρομολογήσει και προσυπογράψει μαζί ΕΕ και κυβέρνηση.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρείχε ανέξοδες υποσχέσεις ότι δεν πρόκειται να περικοπούν τα προνοιακά επιδόματα από τη σημερινή κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν ψηφιστεί νέες περικοπές. Καταφεύγοντας στη λογική της «καμένης γης», υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τον προϋπολογισμό που παρέλαβε, αλλά θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να κάνει προσλήψεις στους δήμους. Επί της ουσίας απέρριψε κάθε σκέψη να αναλάβει το κράτος την ευθύνη για τα προνοιακά επιδόματα.

Μάλιστα προανήγγειλε «θεσμικές ανατροπές» στην Τοπική Διοίκηση για να μεταφερθούν «επιπλέον αρμοδιότητες και πόροι». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συμπληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μετέφεραν αρμοδιότητες στους δήμους για να απαλλάξουν το κράτος, ενώ οι δήμοι με τη σειρά τους έγιναν φορομπηχτικοί μηχανισμοί αφού δεν είχαν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στον υπουργό ότι η κυβέρνηση με το μνημόνιο που ψηφίστηκε έχει δεσμευτεί ότι τα κονδύλια για προνοιακά επιδόματα, βοηθήματα και συντάξεις αναπηρίας θα πάνε στα 900 εκατ. ευρώ το έτος από 1,8 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης υπενθύμισε ότι τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λειτουργούν ως εργαλείο περικοπών, ενώ η κυβέρνηση, με το νόμο που ψήφισε τον Ιούνη, προώθησε μέτρα εκσυγχρονισμού αυτού του συστήματος περικοπών.


Πηγή: http://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.