Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

15 τρόποι να δείξεις την αγάπη σου στα παιδιά σου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξέρετε ότι το πιο σημαντικό για τη ψυχική, τη διανοητική αλλά και τη σωματική ανάπτυξη του ανθρώπου είναι η αγάπη που παίρνει στην παιδική ηλικία; Έρευνες σε χιλιάδες παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία, με καλή φροντίδα (σίτιση και καθαριότητα) αλλά χωρίς αγάπη και αγκαλιές δείχνουν ότι όσο πιο στερημένος σε αγάπη είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο πίσω μένει στην ανάπτυξή του.

1.Γράψτε ένα σημείωμα αγάπης. Τα παιδιά μου ενθουσιάζονται να βρίσκουν τα σημειώματα που τους αφήνω κάτω από το μαξιλάρι τους, δίπλα στο πιάτο τους το πρωί, μέσα στην τσάντα τους ή ακόμα και στον καθρέφτη του μπάνιου τους! Δε χρειάζεται τίποτα περίπλοκο: αυτοκόλλητα χαρτάκια σε διάφορα χρώματα, σχήμα καρδιάς ή ότι βρείτε και ένα απλό «σε αγαπώ», «να έχεις μια υπέροχη μέρα» ή κάτι τέτοιο.

2. Ξυπνήστε το παιδί για το σχολείο με μια αγκαλιά και ένα φιλί. Είναι ο καλύτερος τρόπος και για το παιδί και για εσάς να ξεκινήσετε τη μέρα σας! Με μια γερή δόση αγάπης γεμίζουν οι μπαταρίες για γονείς και παιδιά!

3. Αγκαλιές, φιλιά και χάι φάιβ. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει κανείς στο παιδί του: μειώνει το στρες, αυξάνει την αίσθηση του συναισθηματικού συνδέσμου και επίσης αυξάνει τις ορμόνες της χαράς. Ένα απλό, αλλά αληθινό άγγιγμα λοιπόν, σε καθημερινή, συχνή βάση, φτιάχνει τη φυσιολογία του παιδιού και δημιουργεί το καλύτερο βιολογικό υπόβαθρο για χαρά και ευεξία.

4. Και όμως, η αγάπη περνάει από το στομάχι! Γνωρίζουμε από ερευνητικά δεδομένα ότι όταν οι γονείς τρώνε μαζί με τα παιδιά τους 3-4 φορές την εβδομάδα, τα οφέλη είναι τεράστια για το παιδί: καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, υψηλότερη αυτοπεποίθηση, μικρότερος κίνδυνος για κατάχρηση ουσιών. Η ώρα του φαγητού είναι μια καλή ευκαιρία για συζήτηση, μοίρασμα, περιγραφή της μέρας του καθενός, πράγματα που οδηγούν σε συναισθηματικό δέσιμο. Η ώρα στο τραπέζι μπορεί να είναι όποια εξυπηρετεί τον γονιό, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.

5. Διάβασμα παρεούλα. Ακόμα και αν το παιδί σας έχει μάθει να διαβάζει, μπορείτε να του διαβάζετε κάθε βράδυ ένα λίγο πιο δύσκολο βιβλίο, ή να διαβάζετε κάτι παρέα οι δυο σας. Ηρεμία και απόλαυση για δύο!

6. Διαλέξτε ευχάριστες δραστηριότητες με το παιδί σας για το σαββατοκύριακο. Προγραμματίστε και οργανωθείτε! Το σαββατοκύριακο δεν είναι μόνο για να βγείτε εσείς με τους φίλους σας και το παιδί σας με τους δικούς του! Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και τους δύο. Μπορείτε να διαλέξετε από αυτά που ξέρετε ότι αρέσουν στο παιδί σας, μπορείτε όμως να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε και να δώσετε την ευκαιρία να γνωρίσει νέα πράγματα, που ίσως το ίδιο δεν θα επέλεγε από μόνο του. Το κλειδί σε αυτό είναι οτιδήποτε νέο παρουσιάσετε στο παιδί να το κάνετε με όμορφο, ανάλαφρο τρόπο κα όχι ως καταναγκαστικά έργα, και να μην το κρίνετε αν τελικά σας πει ότι δεν του αρέσει.

7. Άσκηση μαζί. Ένας τρόπος να δείξετε την αγάπη σας, εκτός από το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνετε για τις αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού σας, είναι να διαλέξετε μια δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί. Για παράδειγμα, αν βγείτε να τρέξετε με το παιδί σας, εκτός που θα ασκηθείτε, θα περάσετε ωραία, θα του δώσετε ένα μήνυμα για την άσκηση και τη ευεξία και θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε και συναισθηματικά πιο κοντά.

8. Να θυμάστε να λέτε ‘ευχαριστώ’ και ‘παρακαλώ’ στο παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από το ότι του υπενθυμίζετε τους βασικούς κανόνες ευγένειας, του δείχνετε ότι προσέχετε τι κάνει και ότι το εκτιμάτε. Ευχαριστήστε λοιπόν το παιδί σας για κάτι που έκανε, ακόμα και αν ήταν καθήκον του. Από την άλλη, αν το παιδί σας ευχαριστήσει για κάτι που κάνατε εσείς γι’ αυτό, να του πείτε ‘παρακαλώ’, για να του τονώσετε την αίσθηση της αμοιβαιότητας και της ευγνωμοσύνης που χρειάζεται να έχει ο άνθρωπος για τα καλά, μικρά ή μεγάλα, που υπάρχουν στη ζωή του.

9. Δώστε στο παιδί σας την αμέριστη προσοχή σας. Θέλει το παιδί σας να σας μιλήσει; Αφήστε στην άκρη το κινητό ή αυτό με το οποίο ασχολείστε και δώστε την αναπόσπαστη προσοχή σας στο παιδί. Αν πάλι είστε στη μέση κάποιας εργασίας, αντί να προσπαθήσετε και να ακούσετε και να κάνετε τη δουλειά σας (που θα καταλήξει να μη γίνει σωστά το ένα από τα δύο) δώστε στο παιδί ραντεβού για αργότερα και ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Και να θυμάστε να το κοιτάτε που και που στα μάτια όταν σας μιλάει!

10. Συζητήστε από καρδιάς. Μοιραστείτε με το παιδί σας πράγματα από τη δική σας παιδική ηλικία, τι σας άρεσε, τι δε σας άρεσε, ποιες ήταν οι αγαπημένες σας δραστηριότητες και τα αγαπημένα σας μαθήματα στο σχολείο. Μοιραστείτε με το παιδί σας κάτι από την καθημερινότητά σας: τι σας ευχαρίστησε, τι σας έκανε να χαμογελάσετε, για ποιο πράγμα νιώθετε περήφανοι, πώς αντιμετωπίσατε θετικά μια δυσκολία… Με αυτό τον τρόπο δένεστε συναισθηματικά με το παιδί σας και παράλληλα του δείχνετε τρόπους να εστιάζει στο θετικό.

11. Παίξτε με το παιδί σας! Όσο και αν αυτό ακούγεται συνηθισμένο, οι περισσότεροι γονείς διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά ξεχνούν να παίξουν με το παιδί τους! Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε επιτραπέζια, να χτίσετε με τουβλάκια ή να παίξετε εστιατόριο με τα ψεύτικα πιάτα και φαγητά… Αφήστε τη φαντασίας σας ελεύθερη και ακολουθήστε τη φαντασία του παιδιού σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά θα περάσετε!

12. Μάθετε να βάζετε όρια, με αγάπη και κατανόηση, αλλά χωρίς φωνές! Σας φαίνεται παράξενο; Κι όμως, στα παιδιά αρέσει να έχουν κανόνες, όρια και ρουτίνες! Με αυτό τον τρόπο η ζωή τους γίνεται πολύ πιο εύκολη και μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Βάζοντάς στο παιδί σας όρια το βοηθάτε να μάθει σταδιακά να ρυθμίζει τον εαυτό του, κάτι για το οποίο θα σας ευγνωμονεί στην ενήλικη ζωή του. Με αγάπη, δείξτε στο παιδί σας ποια είναι η σωστή και ποια η λανθασμένη συμπεριφορά. Με αγάπη,καθοδηγήστε το στο σωστό δρόμο.

13. Πέστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε με… παραδείγματα! Πέστε στο παιδί σας ποια είναι αυτά τα πράγματα επάνω του που αγαπάτε: η προσωπικότητά του, το χαμόγελό του, η τσαχπινιά του, το λακάκι του, το στραβό δοντάκι του, τα σγουρά μαλλιά του ή τα ίσια μαλλιά του, το πώς προσπαθεί ακόμα και στα δύσκολα χωρίς να τα παρατήσει, το πώς μιλάει όμορφα στη γιαγιά και τον παππού, κλπ, κλπ. Πέστε στο παιδί σας ότι είστε περήφανο γι’ αυτό και ότι πιστεύετε στις δυνάμεις του. Αποκτήστε την καλή συνήθεια να επαινείτε τα θετικά στοιχεία του.

14. Μάθετε να γελάτε και να χαλαρώνετε μαζί. Βάλτε μια δόση γέλιου και χαλάρωσης στην καθημερινότητά σας! Μάθετε να γελάτε παρέα με κωμωδίες, με τα ανέκδοτα που σας λέει, με το να γαργαληθείτε, με το να φτιάξετε τις δικές σας αστείες ιστορίες… Το γέλιο έχει την ιδιότητα να προκαλεί χαλάρωση αλλά και να ενώνει τους ανθρώπους.

15. Μουσική και χορός. Βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια, ακούστε χωρίς κριτική τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού σας, λικνιστείτε στο ρυθμό, χορέψτε, βρείτε χορογραφίες, κινηθείτε, γελάστε τραγουδήστε! Είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθετε συναισθηματικά κοντά στο παιδί σας, να του δείξτε με απλό και κατανοητό τρόπο την αγάπη σας και να χαλαρώσετε παρέα!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.