Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Πρωτοβουλίες για την προστασία αδύναμων ομάδων από την Περιφέρεια Αττικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προχωρά στη σύσταση Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων στον Πειραιά και σε επιχορηγήσεις κέντρων Παιδικών Προστασίας.

Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών που χρήζουν προστασίας και προς όφελος των νέων έναντι της μάστιγας των ναρκωτικών, υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της. Οι πρωτοβουλίες αφορούν σε προτάσεις που εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Αναφερόμενη στην ίδρυση του Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η κ. Θανοπούλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο και επισήμανε ότι η περιοχή παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ανήκει σε φτωχά λαϊκά στρώματα, με μεγάλο ποσοστό νεαρών ατόμων και πλήθος περιστατικών να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων.

Στην απόφαση αυτή, όπως είπε, κατέληξε μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τους δήμους Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Κορυδαλλού, τους τοπικούς φορείς και τον ΟΚΑΝΑ. Διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη σύστασης ενός νέου Κέντρου Πρόληψης υπό την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ. Το Κέντρο θα λειτουργεί με έδρα το δήμο Πειραιά και τέσσερα κατ' αρχήν παραρτήματα στους δήμους Νίκαιας- Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Κορυδαλλού.

Αναφορικά με την απόφαση επιχορήγησης των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας με το ποσό των δυο εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, η κ. Θανοπόυλου σημείωσε ότι «συμβαίνει για πρώτη φορά» και αφορά στους πιστοποιημένους φορείς κοινωνικής φροντίδας, φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα, των οποίων ο καταστατικός σκοπός ή λόγος σύστασης τους, αφορά στην προστασία ανηλίκων.

Στην εισήγησή της επισήμανε πως η οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών, μεγιστοποίησε τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας και επέδρασε δραματικά στην αύξηση των δομών φιλοξενίας, των οποίων οι πόροι έχουν μειωθεί θεαματικά, όπως και η κρατική επιχορήγηση, ενώ οι ανάγκες λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών διαρκώς αυξάνονται. «Η τοποθέτηση παιδιών που απομακρύνονται από την οικογένειά τους σε ιδρύματα, αποτελεί κατά κανόνα την πρώτη και συνήθως τη μοναδική λύση που εξετάζεται, ενώ η παραμονή τους σε αυτά είναι συχνά μακροχρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Πλήθος φορέων, μελών Δ.Σ. ιδρυμάτων και εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα, τοποθετήθηκαν χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία. Συγχρόνως μίλησαν για την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι προνοιακοί φορείς και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διανομή τροφίμων, η σχετική δράση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με τη Γαλλική Ανθρωπιστική Οργάνωση «Secours Populaire Francais», το Σύλλογο «Λαϊκή Αλληλεγγύη Ελλάδος» και τη δομή αλληλεγγύης του Νέου Κόσμου. Επίσης συμμετείχε η διοίκηση του Κλειστού Γυμναστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου, στο χώρο του οποίου διανεμήθηκαν 2880 τεμάχια παιδικές σοκολάτες, 360 κιλά ζυμαρικά και 400 κιλά λαχανικά σε κονσέρβα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.