Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Ανακάλυψαν νέο είδος δεινοσαύρου, τη Σούπερπαπια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα νέο είδος δεινοσαύρων – άγνωστο μέχρι πρότινος- ανακαλύφθηκε στην Μοντάνα των ΗΠΑ. Ο λόγος για την «Σουπερπάπια», ένα άκρως εντυπωσιακό σε μορφή είδος με πεπλατυσμένο κεφάλι και ένα οστέινο λοφίο.

Τα απολιθώματα του δεινοσαύρου εντοπίστηκαν κοντά σε ένα ποτάμι σύμφωνα με το «PLΟS ONE» ενώ σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία του αποδόθηκε το όνομα Probrachylophosaurus bergei .

Αποτελέσματα των πρώτων ερευνών στο εργαστήριο έδειξαν ότι το συγκεκριμένο είδος ζούσε πριν από περίπου 80 εκ. έτη και ήταν φυτοφάγος. Είχε μήκος εννέα μέτρα και ζύγιζε περισσότερους από πέντε τόνους. Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι ο P.bergei κινούνταν σε αγέλες και ένα τουλάχιστον μέλος της αγέλης εκτελούσε χρέη φύλακα προσέχοντας την ώρα που οι υπόλοιποι της ομάδα έτρωγαν αν πλησιάζει κάποιος μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος. Στο πάνω και πίσω μέρος κεφαλιού ο δεινόσαυρος αυτός διέθετε ένα μεγάλο τριγωνικό οστέινο λοφίο κάτι το οποίο εισαγάγει νέα δεδομένα στη μελέτη των δεινοσαύρων αλλά και λοιπών ζώων εν γένει.

Η Ελίζαμπεθ Φρίντμαν Φάουλερ, έφορος παλαιοντολογίας στο μουσείο Great Plains Dinosaur στη Μοντάνα χαρακτηριστικά δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι τα λοφία των δεινοσαύρων λειτουργούσαν ως οπτικά σήματα για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη ενός είδους. Μπορεί επίσης τα λοφία να έδειχναν την ηλικία των δεινοσαύρων, αν ήταν ενήλικοι ή ανήλικοι».
Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.