Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ένα παγωμένο ταξίδι στη «Γη των Ανθρώπων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντυπωσιακές εικόνες από μια εντελώς διαφορετική χώρα, τη Γροιλανδία.

Γεωγραφικά βρίσκεται πολύ κοντά στην Βόρειο Αμερική αλλά πολιτικά αποτελεί μέρος της Ευρώπης και είναι αυτόνομο τμήμα της Δανίας. Η Γροιλανδία δεν είναι ένας συνηθισμένος και δημοφιλής προορισμός για ταξιδιώτες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της.

Διαθέτει όμως μια σπάνια ομορφιά με τα 9/10 του εδάφους της να είναι σκεπασμένα με ένα στρώμα πάγου, με πάχος από 300 μ. στην περιφέρεια ως 3.000 μ. στο εσωτερικό. Η Γροιλανδία βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα βόρεια του Αρκτικού κύκλου και χωρίζεται από το Καναδικό Αρκτικό αρχιπέλαγος στα δυτικά από το Στενό του Ντέιβις και τον κόλπο του Μπάφιν, και από την Ισλανδία στα ανατολικά από τον Πορθμό της Δανίας.

Η χώρα στα Γροιλανδικά λέγεται Kalaallit Nunaat που σημαίνει η Γη των Ανθρώπων. Το όνομα Γροιλανδία της το προσέδωσαν οι θαλασσοπόροι Βίκινγκς οι οποίοι την ονόμασαν Πράσινη Χώρα, προσπαθώντας να δελεάσουν κι άλλους να φτάσουν ως εκεί. Αν και η έκτασή της είναι 15 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, στην χώρα κατοικούν μόλις 55.000 άνθρωποι, το 88% Ινουίτ και το 12% ευρωπαϊκής καταγωγής, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της και των κλιματολογικών συνθηκών.

Τα μόνα σημεία που δεν καλύπτονται από πάγους είναι η νοτιοδυτική και νοτιοανατολική παραλιακή ζώνη και έτσι αποτελούν τις μόνες κατοικημένες εκτάσεις με πολλά βράχια, φιόρδ και νησάκια. Παρά τις πολύ δύσκολες και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, με τα δύο τρίτα της να ανήκουν στο βόρειο αρκτικό κύκλο, η χώρα κατοικείται ήδη από το 2.500 π. Χ. από φυλές Εσκιμώων.

Η ιδιαίτερη μορφολογία της λόγω των πάγων δημιουργεί ασυνήθιστες, για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη, συνθήκες. Για παράδειγμα, η μετακίνηση από την μια πόλη στην άλλη γίνεται μόνο εναέρια ή θαλάσσια, αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο μεταξύ των πόλεων. Ακόμη και η σημαία της χώρας σχεδιάστηκε το 1985 με βάση το κλίμα της δηλαδή το άσπρο χρώμα συμβολίζει το χιόνι, ενώ το κόκκινο τον ήλιο που λάμπει πάνω από τη χώρα σύμφωνα με τους ίδιους. Ο μόνος μήνας βέβαια κατά τον οποίο η θερμοκρασία παύει να είναι πολική είναι ο Ιούλιος κατά τον οποίο ανεβαίνει και πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι και η περίοδος με την πιο αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς οι θερμοκρασίες 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου είναι υποφερτές για τους επισκέπτες. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ στην Γροιλανδία είναι -59 βαθμούς Κελσίου με την πολική νύχτα στη Βόρεια Γροιλανδία να διαρκεί πέντε μήνες!

Οι κάτοικοι όπως είναι λογικό έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς καθώς δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες μικρά παγόβουνα αποσπώνται κάθε χρόνο από άλλα μεγαλύτερα, προκαλώντας έτσι έντονο προβληματισμό για το μέλλον και την ασφάλεια των παράκτιων οικισμών της και κάνοντας περισσότερες πολικές αρκούδες να κατεβαίνουν στο νότιο κατοικημένο κομμάτι της χώρας.

Οι εικόνες από ολόκληρη τη χώρα είναι εντυπωσιακές. Ατελείωτες εκτάσεις με πάγο και κάπου ανάμεσα σε αυτές άνθρωποι που ζουν μια φυσιολογική ζωή. Σε κάθε οικογένεια βέβαια υπάρχει ένας ψαράς ή κυνηγός για να φέρνει κατευθείαν το φαγητό στο σπίτι. Στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Northeast Greenland, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο παγκοσμίως. Για τους τυχερούς που θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ορειβασία, καγιάκ, ακόμη και βόλτα με έλκηθρο με σκύλους.

Η Γροιλανδία είναι μια χώρα στην οποία ξεκάθαρα κυριαρχεί η φύση. Μικρά και μεγάλα παγόβουνα αποκόβονται από την ακτή και ταξιδεύουν στην θάλασσα. Η ζωή των Ινουίτ, των κατοίκων της χώρας δε θυμίζει σίγουρα την ζωή των κατοίκων της Ευρώπης και ας ανήκει σε αυτήν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος έχει την ευκαιρία να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι θα επιστρέψει με τις αποσκευές του γεμάτες όμορφες και παράξενες εικόνες βγαλμένες από έναν άλλο τόπο και έναν διαφορετικό πολιτισμό.


























Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.