Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορίσοφ: Αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορα θα τα κλείσουμε κι εμείς

Προειδοποιήσεις από Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

«Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας», είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αύριο Κυριακή με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Γιουνκέρ έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση «κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα».

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.

----------------

Αβραμόπουλος: Δεν υπογράφω αλλαγή της Σένγκεν

«Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί, είναι απελπισμένοι άνθρωποι».

Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης Σέγκεν διατυπώνει ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «η Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα αλλά η λύση, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση των εργαλείων που παρέχει» και τονίζει: «Η συνθήκη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση σε ευρωπαϊκή χώρα όπου πρόσφυγας ή παράτυπος μετανάστης έχει αποδεδειγμένα εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες (...) Προσωπικά αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση μετανάστευσης και τρομοκρατίας...».

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτηρίζει ως θετική τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και σημειώνει: «Αυτήν τη στιγμή συζητούμε το action plan που θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της».

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση της Σλοβενίας να επιτρέψει στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί για να αναπτύξουμε το αμυντικό μας σύστημα, είναι απελπισμένοι άνθρωποι».

----------------

Συγκλονιστικό βίντεο διάσωσης βρέφους 18 μηνών στο Αιγαίο

Τούρκοι ψαράδες έσπευσαν να βοηθήσουν.

Τις στιγμές της διάσωσης ενός βρέφους 18 μηνών, από τούρκους ψαράδες ανοιχτά του Κουσάντασι, καταγράφει ένα βίντεο που κόβει την ανάσα και δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet.

Τα περιστατικά με μικρά παιδιά και βρέφη που δίνουν μάχη στο Αιγαίο για να κρατηθούν στη ζωή πληθαίνουν και συγκλονίζουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 18 μηνών παιδί, ο Μοχάμεντ Χασάν, βρέθηκε στο νερό μαζί με άλλα 14 άτομα οι οποίοι προσπαθούσαν για ώρες να κρατηθούν στην επιφάνεια.



----------------

Ακόμη 2.500 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά

Έφτασαν το πρωί από τη Μυτιλήνη.

Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε 2.438 και το πλοίο «Blue Star 1» ακόμα 90.

----------------

Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα πέντε ημερών

Περίπου 9.600 άτομα διασχίζουν καθημερινά τη θάλασσα.

Ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις 48.000 σε διάστημα μόλις πέντε ημερών έως τις 21 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου στις 681.000, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (ΔΟΜ).

«Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, περίπου 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με περίπου 9.600 άτομα την ημέρα να διασχίζουν τη θάλασσα κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφερε ο ΔΟΜ, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας εβδομάδας αυτό το χρόνο.

Η Μυτιλήνη συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έφτασαν στο νησί 27.276 πρόσφυγες.

Το ίδιο διάστημα στην Χίο έφτασαν 9.750 πρόσφυγες, ενώ σημειώνεται πως ενώ το νησί υποδεχόταν περίπου 300 πρόσφυγες την ημέρα κατά την αιχμή του καλοκαιριού, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το νησί βρέθηκε αντιμέτωπο με 2.000 αφίξεις την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο αριθμός των θανάτων προσφύγων στη θάλασσα αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα χθες ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουάντ, δήλωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις και οι εντεινόμενες μάχες γύρω από το Χαλέπι στη Συρία προκάλεσαν μια "δυναμική εκτοπισμού", με περίπου 30.000 εκτοπισμένους, αλλά δεν επέφεραν τόσο την προσφυγική έξοδο από την χώρα.

Τόνισε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας παρουσίασε πτώση από 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους στα 6,3 εκατομμύρια, μια μείωση που μπορεί να αποδοθεί στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς και στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταμετρηθεί.

----------------

Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ΕΕ


Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων από την Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της.

«Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots'. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι Hotspots με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και την μισητή τρόικα», αναφέρει το Spiegel.

----------------

Υποψίες για εμπρησμό στην πυρκαγιά σε κατασκήνωση της Σουηδίας

Η κατασκήνωση θα φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο.

Η σουηδική αστυνομία υποψιάζεται ότι η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε θερινή κατασκήνωση, στην πόλη Εσκιλστούνα περίπου 112 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης, και η οποία επρόκειτο να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο, είναι έργο εμπρηστών, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της σήμερα, έπειτα από ένα κύμα πυρκαγιών σε πολλά κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα αριθμός-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Δεν υπήρχαν φυσικά αίτια που να προκάλεσαν την πυρκαγιά στη θερινή κατασκήνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόχαν Λέβιν. «Ξεκινήσαμε προκαταρκτική έρευνα για την πιθανότητα εμπρησμού», πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με τον Λέβιν, οι τοπικές αρχές είχαν προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν την κατασκήνωση για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Η Σουηδία παραμένει σε κατάσταση σοκ έπειτα από την αιματηρή επίθεση ενός νεαρού 21 ετών σε σχολείο της πόλης Τρολχάταν όπου φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών την Πέμπτη. Ο δράστης, ο οποίος ήταν υποστηρικτής εξτρεμιστικών ακροδεξιών κινημάτων, εισέβαλε στο σχολείο οπλισμένος με ένα σπαθί και μαχαίρια, σκότωσε έναν καθηγητή και έναν μαθητή, ενώ τραυμάτισε επίσης έναν καθηγητή και έναν μαθητή που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι επέλεξε τα θύματά του με βάση το χρώμα της επιδερμίδας τους. Περισσότεροι από 100.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει αυτή τη χρονιά στη Σουηδία και 190.000 αναμένεται ότι θα είναι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων προσφύγων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενώ πολλοί Σουηδοί έχουν υποδεχτεί θερμά τους πρόσφυγες, έντονη είναι η ανησυχία στη χώρα ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησε με την αντιπολίτευση στην αυστηροποίηση των κανονισμών για τη χορήγηση ασύλου, ενώ η χώρα ενδεχομένως να ζητήσει από την ΕΕ κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο να διοχετευθούν σε άλλες χώρες.

«Η Σουηδία δεν μπορεί να δεχτεί τόσο άνισα κατανεμημένο τεράστιο βάρος», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Dagens Nyheter ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδια δημοσίων δαπανών της και να δανειστεί δισεκατομμύρια ακόμη για να αντεπεξέλθει στην μαζική εισροή προσφύγων.

----------------

Γιούνκερ: Να υπάρξουν λύσεις στη σύνοδο για την προσφυγική κρίση

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των χωρών».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι κατά την αυριανή μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση επιθυμεί οι ηγέτες της ΕΕ που θα συμμετάσχουν να καταλήξουν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Γιουνκέρ έχει καλέσει ηγέτες της ΕΕ από την περιοχή των Βαλκανίων καθώς και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, για συνομιλίες αύριο Κυριακή.

«Θα συζητήσουν για λειτουργικές λύσεις που απαιτούνται επειγόντως ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα ανθρωπιστική κρίση και θα αποφασίσουν την λήψη βραχυπρόθεσμών μέτρων», δήλωσε ο Γιουνκέρ στον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Funke, στον οποίο ανήκει και η Hamburger Abendblatt.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», σημείωσε ο Γιουνκέρ.

Η Μέρκελ, η κινητήριος δύναμη πίσω από την αυριανή μίνι σύνοδο, πρόκειται να ζητήσει την κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ απευθείας από τα αρχικά κέντρα καταγραφής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γιουνκέρ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων στην αυριανή σύνοδο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης να μην στέλνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Γιουνκέρ εξήρε την Μέρκελ επειδή επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία έχει η ίδια χαρακτηρίσει 'μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη απ΄ό,τι η ελληνική κρίση χρέους'.

«Εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν έχει αποκλίνει από τον στόχο της εξαιτίας των δημοσκοπήσεων. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη δημοφιλία αλλά για την ουσία», είπε ο Γιουνκέρ.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν το 1% του πληθυσμού της. Η δημοφιλία της Μέρκελ έχει μειωθεί από τότε που άνοιξε τις πόρτες στους Σύρους πρόσφυγες πριν από σχεδόν δύο μήνες.

----------------

Αγνοείται προσφυγόπουλο που έπεσε στη θάλασσα στη Λέσβο

Αγωνία για το δίχρονο αγοράκι Αφγανικής καταγωγής.

Ένα δίχρονο αγοράκι Αφγανικής καταγωγής παραμένει αγνοούμενο από νωρίς σήμερα το πρωί αφού έπεσε από τα χέρια των γονιών του ενώ μεταφέρονταν με βάρκα, εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης και δυνατών ανέμων, από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας στη βόρεια Λέσβο μαζί με άλλους 50 μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, το μικρό παιδί έφυγε μέσα από το σωσίβιο από το οποίο το κρατούσαν οι γονείς του και βρέθηκε στη θάλασσα. Φτάνοντας σε ακτή κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς ενημέρωσαν εθελοντές που δρούσαν στην περιοχή. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος από εθελοντές και στη συνέχεια ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας, ενώ ενημερώθηκε και ο τουρκικός θάλαμος επιχειρήσεων. Οι έρευνες, μέχρι και αργά το απόγευμα που διακόπηκαν, είχαν αποβεί άκαρπες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.