Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Λιγότερα παιδιά από ποτέ με πολιομυελίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πολιομυελίτιδας η 24η Οκτωβρίου.

Ποτέ πριν στην ιστορία, τόσο λίγα παιδιά σε τόσο λίγες χώρες, προσβλήθηκαν από τον παραλυτικό ιό της πολιομυελίτιδας - αλλά δεν μπορούμε να ησυχάσουμε μέχρι ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι μηδέν, δηλώνει η UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

«Η πρόοδος για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι πραγματική και δραματική, με πλέον μόνο δύο χώρες στον κόσμο όπου ο άγριος πολιοϊός δεν έχει αναχαιτιστεί: το Αφγανιστάν και το Πακιστάν», δήλωσε ο Peter Crowley, επικεφαλής της Μονάδας Πολιομυελίτιδας της UNICEF. «Αλλά - και αυτό είναι ένα μεγάλο αλλά - μέχρις ότου όλα τα παιδιά του κόσμου εμβολιάζονται τακτικά και συστηματικά κατά της πολιομυελίτιδας, η απειλή παραμένει. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την επιφυλακή μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μην υπάρχει πουθενά ούτε ένα παιδί ανεμβολίαστο».

Όπως αναφέρει η οργάνωση, μόλις πριν τρία χρόνια, η Νιγηρία ήταν η δεξαμενή πάνω από των μισών κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στον κόσμο. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Νιγηρία έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη μετάδοση του άγριου πολιοϊού και τον περασμένο μήνα βγήκε από τον κατάλογο των χωρών που ενδημεί η πολιομυελίτιδα. Το αξιοσημείωτο επίτευγμα της Νιγηρίας έχει φέρει τη χώρα και την περιοχή της Αφρικής πιο κοντά από ποτέ στο να πιστοποιηθούν ως ελεύθερες πολιομυελίτιδας. Στην Ινδία, όπου χιλιάδες παιδιά κάποτε υπέφεραν από παράλυση εξαιτίας της πολιομυελίτιδας κάθε χρόνο, δεν υπήρξαν κρούσματα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παγκοσμίως υπήρξαν μόνο 51 περιστατικά άγριου πολιοιού από τις αρχές του 2015, σε σύγκριση με 242 περιστατικά το 2014.

Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης και ηγεσίας στις πληγείσες χώρες, της έντονης κινητοποίησης και δράσης των κοινοτήτων, του θάρρους και της αφοσίωσης των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και των συνδυασμένων και συντονισμένων προσπαθειών από όλους τους εταίρους της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας.

Ως μέρος της συμβολής της στην πρωτοβουλία αυτή, η UNICEF παρέδωσε 1,7 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2014 και υποστήριξε την κατάρτιση των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων πρώτης γραμμής σε κοινότητες, από το Καράτσι στο Πακιστάν μέχρι την επαρχία Κάνο στη Νιγηρία, βοηθώντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο εμβόλιο μεταξύ των γονέων και των κοινοτήτων. Άλλοι παράγοντες επιτυχίας ήταν η ενσωμάτωση πρόσθετων σωτήριων παρεμβάσεων για τα παιδιά, όπως οι τακτικοί εμβολιασμοί, η διατροφή, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ο μητρικός θηλασμός, στις εκστρατείες κατά της πολιομυελίτιδας, ιδίως στις λιγότερο εξυπηρετούμενες περιοχές και στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Παρά την πρόοδο αυτή, τα τελευταία ξεσπάσματα του άγριου πολιοιού σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, η Ουκρανία, η Γουινέα και η Μαδαγασκάρη, έχουν αναδείξει τους κινδύνους που πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν λόγω της χαμηλής κάλυψης τακτικών εμβολιασμών. Αυτά τα κρούσματα χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση της ζωτικής ανάγκης για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενίσχυση των συστημάτων τακτικών εμβολιασμών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, λιγότερο από το 14% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

«Στόχος μας είναι να αναχαιτίσουμε τη μετάδοση της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως μέχρι του χρόνου τέτοια μέρα, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι χώρες με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φθάσουν σε κάθε παιδί, όπου κι αν βρίσκεται, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό», δήλωσε ο Peter Crowley.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.