Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η «απάτη» φωτογραφιών από την Ιαπωνία του 19ου αιώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρετρό «κλικ» με γκέισες και σαμουράι - Δείτε φωτογραφίες.

Γκέισες με όλη την παράξενη γοητεία τους, ανθισμένες κερασιές, σαμουράι που επιδεικνύουν την τέχνη τους απεικονίζουν οι παρακάτω φωτογραφίες που είναι οι παλαιότερες της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα ωστόσο με τη Daily Mail, ορισμένες από τις φωτογραφίες ήταν «στημένες» και βγήκαν σε φωτογραφικά στούντιο με στόχο να προσελκύσουν τουρίστες στη λίγο- πολύ άγνωστη τότε χώρα.

Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα κι ενώ λίγα ήταν γνωστά για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και Δυτικοί φωτογράφοι πρωτοταξίδευαν εκεί.

Αντί να βγάλουν ωστόσο φωτογραφίες σε πραγματικό περιβάλλον, πολλοί από τους φωτογράφους έφτιαχναν κανονικά στούντιο και προσλάμβαναν πολίτες να ποζάρουν για τις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια οι φωτογραφίες πωλούνταν ως σουβενίρ σε επισκέπτες, οι οποίοι τις έπαιρναν πίσω στην Ευρώπη και έτσι φτιαχνόταν κομμάτι- κομμάτι μια εικόνα για τη μακρινή χώρα.

Συλλογή 200 τέτοιων φωτογραφιών εκτίθεται στο Μουσείο Φωτογραφίας του Βερολίνου.

«Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες είναι από την Ιαπωνία των δεκαετιών του 1850 και 1860 και ήταν εικόνες- σουβενίρ», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Christine Kuhn εξηγώντας πως έδειχναν μια πολύ διαφορετική Ιαπωνία από την πραγματική.

«Περιλαμβάνουν στερεοτυπικές εικόνες που στην πραγματικότητα έδειχναν αυτά που η Δύση πίστευε για την οικονομία. Γκέισες, σαμουράι, μαχητές kendo μιας άλλης εποχής και όχι την αληθινή Ιαπωνία των σιδηροδρόμων και της εκβιομηχάνισης εκείνης της εποχής».

Ωστόσο πλησιάζοντας στον 20ο αιώνα ο αριθμός των Ιαπώνων φωτογράφων αυξήθηκε και άρχισε να ανοίγουν τα δικά τους στούντιο.

Η εγχώρια αγορά φωτογραφιών επίσης άνοιξε αλλά οι φωτογραφίες επικεντρώνονταν σε πορτραίτα ατόμων ή οικογενειών.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.