Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Επανέφεραν στα κρυφά κοινωνικό πόρο υπέρ Ταμείου ιδιωτικής ασφάλισης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κοινωνική εισφορά που πληρωνόταν από τους φορολογούμενους μέσα από την αξία των πάσης φύσεως ασφαλιστηρίων συμβολαίων (ζωής, αυτοκινήτου, πυρός κλπ) και είχε καταργηθεί το 2014 όπως δεκάδες άλλοι πόροι επανέφερε το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα για το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό Ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που πληρώνει και 14 συντάξεις το χρόνο.

Η απόφαση με την οποία αναβιώνει ένας καταργημένος κοινωνικός πόρος υπογράφηκε την 1η Οκτωβρίου από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Με αυτή εγκρίθηκε η αλλαή στο καταστατικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, επαναφέροντας αυτού που ζητούσαν ταμέλη του Ταμείου, δηλδαή την εργοδοτική εισφορά η οποία καταβαλόταν ως ποσοστό 1% ως 5% επί της αξίας των πάσης φύσεως ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Τις εισφορές αυτές στην πράξη τις πλήρωναν εκατομμύρια πολίτες μέσα από τα συμβόλαια ασφάλισης των ΙΧ και των επαγγελματικών αυτοκινήτων , των μοτοσικλετών, των σπιτιών τους καθώς και των ασφαλιστηρίων ζωής. Το 1% ως 5% άπό τα ποσά που πλήρωναν πήγαινε όχι για να στηριχθούν τα δημόσια ταμεία και τα δημόσια σχολεία, αλλά για να στηρίζουν το ιδιωτικό ταμείο συντάξεων των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτό τον κοινωνικό πόρο μαζί με άλλους 70 που επιβάρυναν τον κοινωνικό σύνολο κατήργησε ο νόμος 4254/2014. Όμως η διοίκηση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βρήκε τον τρόπο να τον επαναφέρει για να στηριχθεί το Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί ενδεχομένως να κοπούν παροχές, τροποποιώντας το καταστατικό του με στόχο να ισχύει η "η κοινωνική εισφορά" για όλο το 2015 έστω και μειωμένη κατά 40%".

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επαναφορά του κοινωνικού πόρου όπως αιτιολογείται στο καταστατικό που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας γίνεται για "συγκυριακούς λόγους".

Η απόφαση όμως, αναφέρει η εφημερίδα, κάθε άλλο παρά συγκυριακό χαρακτήρα έχει, καθώς τα έσοδα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενός έτους στο σύνολο της οικονομίας είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος από αυτά πηγαίνει ως "εργοδοτική εισφορά" στο ταμείο των ασφαλιστών. Το Ταμείο αυτό μάλιστα εξακολουθεί να πληρώνει 14 συντάξεις το χρόνο, δηλαδή τις 12 κανονικές, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας που κόπηκαν ολοσχερώς από όλους τους συνταξιοούχους.

Επίσης δίνει κίνητρο στους ασφαλισμένους-μέλη του ώστε όσοι συνεχίσουν να ασφαλίζονται και μετά τα 35 τους χρόνια, να παίρνουν για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας πέραν των 35 ετών προσαύξηση σύνταξης κατά 0,5% μέχρι να συμπληρωθούν 40 χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.