Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τον Νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 14.10.2015

Αρ. Πρωτ.: 2395

Τις προτάσεις - παρατηρήσεις της απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) επί του τελικού κειμένου του τροποποιημένου ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αφού έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις και προτάσεις του συνόλου των Οργανώσεων - Μελών της που εκπροσωπούν σοβαρές και μόνιμες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης, ώστε ο νέος ΕΚΠΥ να καλύψει τις επιμέρους και εξειδικευμένες ανάγκες των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Το προτεινόμενο κείμενο του ΕΚΠΥ, παρουσιάζει βελτιώσεις ως προς το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο του 2014, όμως και το παρόν κείμενο συνεχίζει να μην λαμβάνει υπόψη του τη νέα αντίληψη για την υγεία, όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και την νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, όπως αυτή υιοθετείται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο της με τη ψήφιση του ν. 4074/2012.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις και τα προβλήματα που εντοπίζουμε στο νέο σχέδιο τροποποίησης του ΕΚΠΥ αφορούν τους κάτωθι τομείς:

• Στον τομέα της χορήγησης αναλώσιμων υλικών σε χρόνια πάσχοντες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή στο σπίτι (π.χ. παραπληγικοί - τετραπληγικοί, κ.λπ.)
• Στον τομέα των ανωτάτων τιμών (πλαφόν) που καθορίζονται για αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι καθετήρες αντλίας ινσουλίνης ή ορισμένα ορθοπεδικά - ορθωτικά μέσα - τεχνητά μέλη για άτομα με κινητική αναπηρία.
• Στον τομέα της χορήγησης παροχών για την προαγωγή της υγείας των ατόμων με βαριές και αναπηρίες όπως είναι η κατ' οίκον ιατρική επίσκεψη και η κατ' οίκον νοσηλεία.
• Στον τομέα της χορήγησης ορθοπεδικών - ορθωτικών μέσων - τεχνητών μελών, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου με κινητική αναπηρία. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη χορήγηση των ανωτέρω ειδών είναι οριζόντιες, επιβαρύνοντας οικονομικά τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Όλες οι προτάσεις αναλυτικά στην επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.78 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.