Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σώζει ζωές η ετήσια μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τακτική προληπτική εξέταση μειώνει τους θανάτους κατά 1/3.

Όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να εξετάζονται με μαστογραφία σε ετήσια βάση, αναφέρει η Αθηνά Βούρτση, ειδική ακτινοδιαγνώστρια μαστού και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, με αφορμή νέα «οδηγία» της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), που προτείνει, οι γυναίκες με βασικό κίνδυνο -δηλαδή όταν δεν υπάρχουν παράγοντες που να αυξάνουν τον εκτιμώμενο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού- να ξεκινούν τη μαστογραφία στην ηλικία των 45 ετών και να συνεχίζουν ετησίως έως την ηλικία των 54 ετών και στη συνέχεια να εξετάζονται ανά διετία, εφόσον είναι υγιείς.

Η κ. Βούρτση επισημαίνει τα οφέλη που προκύπτουν από την ετήσια προληπτική μαστογραφία όταν ξεκινά από τα 40 έτη, τονίζοντας ότι «σώζονται περισσότερες ζωές». Αυτό εξηγείται, αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, ουσιαστικά από την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού γύρω στην ηλικία των 40 ετών, καθώς το ποσοστό επίπτωσης για τις ηλικίες 40-44 είναι διπλάσιο από αυτό για τις ηλικίες 35-39 (59,5 έναντι 122,5 ανά 100.000 γυναίκες). Για τις ηλικίες 45-49 είναι 188,6 ανά 100.000 γυναίκες και συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Ένας στους έξι καρκίνους του μαστού εμφανίζονται ανάμεσα στα 40 και τα 49 έτη, ενώ τα χρόνια της ζωής που χάνονται από τον καρκίνο του μαστού είναι περισσότερα για τις γυναίκες που εμφανίζουν τη νόσο γύρω στην ηλικία των 40.

Όπως αναφέρει η κ. Βούρτση, η μεγαλύτερη μελέτη προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου που έχει διενεργηθεί έως σήμερα τεκμηριώνει ότι η τακτική προληπτική μαστογραφία μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά περίπου 1/3 σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω. Επίσης, η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force (USPSTF) αναγνωρίζει ότι με την προληπτική μαστογραφία σώζονται ζωές όταν οι γυναίκες ξεκινούν τον έλεγχό τους από την ηλικία των 40 ετών και σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, σώζονται περίπου 6.500 ζωές κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερο από το 70% των γυναικών που πέθαναν από καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 40 ετών σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Χάρβαρντ ήταν, σε ποσοστό 20%, γυναίκες που δεν έκαναν προληπτική μαστογραφία.

Όπως αναφέρει η κ. Βούρτση αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η προώθηση αυτών των οδηγιών έγινε από την ACS με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, ενώ την τελική απόφαση εάν θα ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες καλούνται να πάρουν οι ίδιες οι γυναίκες μαζί με το γιατρό τους, εφόσον πρώτα συναξιολογήσουν τα οφέλη που επιφέρει η προληπτική μαστογραφία έναντι των ενδεχομένων επιπτώσεων (στις οποίες αναφέρονται η υπερδιάγνωση, τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, περιττές βιοψίες και τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα). Παράλληλα η ACS προτρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να συνεχίσουν να καλύπτουν τα έξοδα της μαστογραφίας για τις γυναίκες που επιθυμούν να συνεχίσουν να εξετάζονται ετησίως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.