Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Κρίση στο γάμο: Η πιο επικίνδυνη ηλικία να συμβεί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχει κρίση στο θεσμό του γάμου στην ελληνική κοινωνία;

Είναι σοφές όχι τα τελευταία χρόνια υπάρχει κρίση γάμου στην ελληνική οικογένεια, που εκδηλώνεται συνήθως από τον πέμπτο μέχρι το δέκατο χρόνο του γάμου. Ενδεικτικός είναι ο μεγάλος αριθμός διαζυγίων στη χώρα μας που πλησιάζει πια τον αριθμό των διαζυγίων στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Αλλά π κρίση στο θεσμό του γάμου εκδηλώνεται και με το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότεροι γόμοι το τελευ­ταία χρόνια Πολλοί παντρεύονται σε σχετικά μεγάλη πλοίο πολλές γυναίκες μάλιστα, κυρίως εργαζόμενεc παντρεύονται για πρώτη φορά στο τέλος της αναπα­ραγωγικής τους ηλικίας (μετά τα 35).

Η κρίση γάμου στην ελληνική κοινωνία από ποιόν ξεκινάει συνήθως;

Η κρίση μέσα στο γάμο εκδηλώνεται συνήθως αφού έχει μεσολαβήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου οι δύο σύντροφοι δεν αναγνωρίζουν ή αρνούνται να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη σχέση τους Αλλά ακόμη και ό τον το ζευγάρι ορκίζει να διαισθάνεται την κακή πορεία του γόμου, βολεύεται στην αποσιώπηση και την απουφγή της συζήτησης του προβλήματος Κυριαρχείται από το φόβο ότι αν τολμήσει να θέσει ανοιχτά το ζήτημα της κρίσης και αναλάβει πρωτοβουλίες θα υπάρξει ο κίνδυνος της οριστικής ρήξης. Συνήθως η εμφάνιση της κρίσης έχει πρωταγωνιστή τον άντρα, ο οποίος πολύ συχνά εκδη­λώνει τη δυσαρέσκεια, την ανησυχία και την απογοήτευσή του δημιουργώντας μια εξωσυζυγική σχέση.

Ποιοι είναι οι Λόγοι της κρίσης γάμου στην ελληνική οικογένεια;

Οι λόγοι της κρίσης είναι πολλοί. Οι μεγάλες και γρή­γορες αλλαγές στο σύγχρονο τρόπο ζωής, για τις οποίες οι δύο σύντροφοι δεν είναι αρκετά προετοιμα­σμένοι, δημιουργούν συνεχώς νέες απαιτήσεις και κρίσεις στη σχέση, που απειλούν το γάμο με διάλυση.

Μέσα σε λίγες γενιές παρατηρήθηκαν ανατροπές της κοινωνικής ζωής, τις οποίες η ελληνική οικογένεια είναι ανέτοιμη να αφομοιώσει και να διαχειριστεί. Η αλλαγή του κοινωνικού πλαισίου της οικογένειας, η ζωή ανά­μεσα σε ξένους και άγνωστους ανθρώπους (απομόνω­ση και εγκλεισμός σε διαμερίσματα πολυκατοικιών), η εξαφάνιση της γειτονιάς, η εργασιακή απασχόληση της γυναίκας, η ανάγκη για ισοτιμία στη σχέση των δύο φύλων, η διαφορετική χρήση του ελεύθερου χρόνου (π.χ. τηλεόραση), μια σειρά από κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, αηοτελούν μερικούς από τους λόγους που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κρίσης.

Είναι σημαντι­κό επίσης να αναφερθεί ότι στην εμφάνιση του προ­βλήματος συντελεί και η επιθυμία μίμησης ρόλων που αποτελούν πια σήμερα κοινωνικά πρότυπα. Όπως ακριβώς βλέπουμε στα σήριαλ ...

Πώς λειτουργούν συνήθως οι γάμοι στην εποχή μας;

Οι γάμοι στην εποχή μας λειτουργούν συνήθως με αύξηση του συγκρουσιακού χαρακτήρα της σχέσης, ατομισμό και αναζήτηση ατομικών λύσεων, βόλεμα, ρουτίνα, δυσκολία στην επικοινωνία και με χαρακτηρι­στική πλέον την εμφάνιση του ρόλου της απελευθερωμένης και οικονομικά ανεξάρτητης γυναίκας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.