Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΗΕ: Η Ευρώπη όφειλε να προβλέψει την προσφυγική κρίση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα επιλύσεις το πρόβλημα κλείνοντας την πόρτα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν προειδοποιηθεί επανειλημμένα ότι θα ξεσπούσε η κρίση των προσφύγων που αντιμετωπίζει το τρέχον διάστημα η ΕΕ και η πλημμύρα των ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο καταφεύγοντας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ.

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διέβλεψε επίσης στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη για την ολοένα εντεινόμενη κρίση ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα.

Τουλάχιστον 340.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος και πάνω από 2.600 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας. Πολλοί από τους πρόσφυγες φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία, που διαρκεί πλέον πέντε χρόνια.

Ο Σιμόνοβιτς σημείωσε ότι ο θάνατος ενός αγοριού τριών ετών από τη Συρία, που πνίγηκε στα ανοικτά της Τουρκίας αφού ένα πλεούμενο με πρόσφυγες ανατράπηκε, έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την ανθρώπινη διάσταση της κρίσης. Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα ΗΕ προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι η κρίση των προσφύγων θα έπληττε την Ευρώπη.

«Η μετανάστευση και οι πρόσφυγες αλλάζουν τώρα διαδρομή», σημείωσε. «Προηγουμένως κινούνταν μέσω της Μεσογείου. Τώρα κινούνται ανατολικότερα... διαμέσου των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Σερβίας, της Ουγγαρίας», εξήγησε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε συνέχεια. Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα επιλύσεις αυτήν την κρίση απλώς κλείνοντας την πόρτα. Αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι θα περάσουν από τα παράθυρα αν κλείσεις την πόρτα», συνέχισε.

Ο Σιμόνοβιτς έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είναι πρόσφυγες —αυτός ο νομικός όρος σημαίνει ότι οι χώρες στις οποίες φθάνουν έχουν την υποχρέωση να τους προστατέψουν— και όχι απλά μετανάστες που αναζητούν καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Οι περισσότεροι φεύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Ερυθραία και άλλα κράτη όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις και κρίσεις.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει υποστηρίξει πως οι Ευρωπαίοι μπορεί να καταλήξουν να αποτελούν μειονότητα στην ήπειρό τους καθώς η προσπάθεια ανάσχεσης της ροής μεταναστών μοιάζει να καταρρέει στη χώρα του. Η Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν εκεί μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η Βουδαπέστη έχει ακυρώσει όλα τα δρομολόγια των τρένων για να αποτρέψει τη μετακίνηση μεταναστών ώστε να ζητήσουν άσυλο σε πλουσιότερες δυτικοευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σιμόνοβιτς επισήμανε ότι η κρίση στην Ευρώπη ήταν αναπόφευκτη διότι χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος ή η Τουρκία, που ως τώρα υποδέχονταν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που προσπαθούσαν να σωθούν από τον συριακό πόλεμο, έχουν κορεστεί διότι φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους.

«Τώρα δεν μένουν στον Λίβανο, στην Ιορδανία και την Τουρκία, είναι η Ευρώπη που τους βλέπει να φθάνουν στο κατώφλι της», είπε ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.