Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώην αστυνομικός ύποπτος για 5 φόνους στο Μεξικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι σοροί ενός γνωστού δημοσιογράφου και ακόμα 4 γυναικών είχαν ανακαλυφθεί τον Ιούλιο.

Στη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού προχώρησαν την Κυριακή οι αρχές του Μεξικού, στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία ενός γνωστού φωτοειδησεογράφου και τεσσάρων γυναικών, σύμφωνα με τον Μεξικανό εισαγγελέα Ροδόλφο Ρίος.

Την ώρα που η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί διεθνή αγανάκτηση, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ονόματι, Αβραάμ Τόρες Τρανκιλίνο ο οποίος φέρεται να ενέχεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Ρουμπέν Εσπινόσα, της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντιας Βέρα και άλλων τριών γυναικών, ανέφερε ο Ρίος.

Οι πέντε σοροί είχαν ανακαλυφθεί την 31η Ιουλίου σε ένα διαμέρισμα στη μεξικανική πρωτεύουσα, με μια σφαίρα στο κεφάλι η καθεμιά, δεμένα τα χέρια και σημάδια βασανισμών.

Ο 24χρονος ύποπτος, ήταν αστυνομικός στο Μεξικό ως το 2011, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε για βασανιστήρια και εξέτισε ποινή φυλάκισης περίπου ενός έτους.

Την 4η Αυγούστου είχε συλληφθεί άλλος ένα πρώην κρατούμενος, ο Ντανιέλ Πατσέκο Γκουτιέρες, για τη φερόμενη εμπλοκή του στην πενταπλή δολοφονία. Αν και παραδέχθηκε ότι είχε πάει στο διαμέρισμα, υποστήριξε ότι είναι αθώος.

Στη δολοφονία του Εσπινόσα, της Βέρα και των υπολοίπων τριών γυναικών χρησιμοποιήθηκε πιστόλι 9 χιλιοστών εφοδιασμένο με σιγαστήρα, δήλωσε χθες μια δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της Βέρα.

Το όπλο ήταν «καθαρό», κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλα εγκλήματα, ενώ οι σφαίρες ήταν «μη ανιχνεύσιμες», πρόσθεσε η δικηγόρος, η οποία έχει πρόσβαση στον φάκελο της έρευνας.

Υπάρχουν επίσης και άλλα στοιχεία που μοιάζουν να υποδεικνύουν ότι η πολλαπλή δολοφονία διαπράχθηκε από επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιατροδικαστική εξέταση των σορών, η Βέρα υπέστη στραγγαλισμό και μαχαιρώθηκε έξι φορές, ενώ ο Εσπινόσα έφερε 12 τραύματα από μαχαίρι. Βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο.

Η δικηγόρος της οικογένειας της Βέρα τόνισε ότι τα τραύματα αυτά δεν προκλήθηκαν επειδή τα θύματα αντιστάθηκαν ή κατά τη διάρκεια πάλης: στόχος ήταν απλά η πρόκληση πόνου.

Τα υπόλοιπα θύματα ήταν μια 29χρονη Κολομβιανή, μια 18χρονη Μεξικανή, αμφότερες μοντέλα, και μια 40χρονη οικιακή βοηθός.

Στα μέσα του Αυγούστου 500 γνωστοί συγγραφείς —ανάμεσά τους ο Σαλμάν Ρούσντι και ο Πολ Όστερ— δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές είχαν εκφράσει σε ανοικτή επιστολή τους την «αγανάκτησή τους» για τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό και είχαν πιέσει τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο να τους προστατεύσει.

Ο Πένια Νιέτο κατόπιν διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουν να ενισχύονται οι μηχανισμοί προστασίας» των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κίνητρο της πολλαπλής δολοφονίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, αλλά οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι η υπόθεση υπογραμμίζει τις απειλές και τη βία που υφίστανται οι δημοσιογράφοι στο Μεξικό, μια χώρα που πλέον βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των κρατών όπου είναι πιο επικίνδυνη η άσκηση του επαγγέλματός τους.

Τουλάχιστον 89 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από το 2000 στο Μεξικό, ενώ 17 αγνοούνται, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), ενώ 12 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στην πολιτεία Βερακρούς αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κυβερνήτης Χαβιέρ Δουάρτε, το 2010.

Ο Εσπινόσα είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα φέτος τη Βερακρούς, όπου εργαζόταν, διότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.