Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Προβλήματα και αναζήτηση λύσης με το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρώτο λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο μετά την επιβολή του ΦΠΑ 23%

Κλείνει το ιστορικό «Μιχαλοπούλειον» στον Πειραιά.

Ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία βάζει λουκέτο έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας, λόγω οικονομικής κρίσης. Συγκινημένος, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής, κάνει λόγο για οριστική απόφαση, τονίζοντας ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν «το κερασάκι στην τούρτα».

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η οικονομική κρίση. «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.

Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της, όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό στίβο.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του '30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική του ονομασία: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα, το σχολείο θα μετονομαστεί σε «Μιχαλοπούλειον» από το πατρώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειο περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος, επίσης, παύει να λειτουργεί. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από 60 οικογένειες. «Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι το συγκεκριμένο μέτρο (σ.σ. της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%) θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες».

Την ίδια ώρα, το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να παραμένει ανοικτό. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία παρατείνει κατά οκτώ ημέρες την προθεσμία υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι το μέτρο της επιβολής του ΦΠΑ να «παγώσει» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την έκδοση της οποίας, όμως, απαιτείται διακομματική συναίνεση.


-----------------------

ΟΙΕΛΕ: Πρώτο «αίμα» στην ιδιωτική εκπαίδευση από το ΦΠΑ

Λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο.

Το πρώτο «αίμα» στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι γεγονός, σημειώνει η ΟΙΕΛΕ και ανακοινώνει ότι ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά που εδρεύει σε μια εργατική συνοικία, το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο, βάζει λουκέτο μετά από 84 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ως αποτέλεσμα της διαρροής μαθητών που προκάλεσε η ανακοίνωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Συνολικά 60 οικογένειες εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του σχολείου μένουν στο δρόμο, αντιμέτωπες με τις δραματικές συνέπειες της ανεργίας». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάρτηση της ΟΙΕΛΕ η οποία συνεχίζει με τα ακόλουθα:

Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Η χθεσινή έκδοση της εγκυκλίου της Γ.Γ. Εσόδων περί επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μέτρου, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τις προηγούμενες ημέρες περί παγώματός του, επέτεινε την σύγχυση και ενέτεινε την αγωνία των γονέων, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιδιωτική εκπαίδευση και θα προκαλέσει κραχ στη δημόσια, καθώς είναι αμφίβολο εάν μπορούν τα λαβωμένα δημόσια σχολεία να υποδεχθούν το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πρέπει, επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το μέτρο θίγει κατά κύριο λόγο μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία, με αποτέλεσμα η ιδιωτική εκπαίδευση να κινδυνεύει να μετατατραπεί σε προνόμιο των ελάχιστων.

Η Ομοσπονδία, σε μια ύστατη προσπάθεια να πρυτανεύσει η λογική και να αποφασιστεί η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την εκλογή νέας Κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη του μέτρου και των συνεπειών του σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενους και να εξεταστούν οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα των κοινωνικών φορέων, απέστειλε σήμερα επιστολές προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας. Για μια τελευταία φορά, ελάχιστες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προειδοποιούμε για τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός μέτρου που πάρθηκε με προχειρότητα και χωρίς στοιχειώδη πολιτικό διάλογο. Είναι, άραγε, έτοιμη η όποια πολιτική ηγεσία της χώρα να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των επιπτώσεων σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση;



-----------------------

Κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας

«Η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται».

Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι: «η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να ενισχύονται».

«Ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους ή ακόμη χειρότερα, στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία! Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η παιδεία και η γνώση δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ξένες γλώσσες που είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Γι' αυτό ο φόρος αυτός είναι και αθέμιτος και παράνομος...» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

-----------------------

Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε αλλαγή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα».

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.