Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκταφής του Νoratlas στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταρρίφθηκε το 1974 από φίλια πυρά - Δείτε φωτογραφίες από τα πρώτα ευρήματα.

Ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, η πρώτη φάση των εργασιών στο χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, για τον εντοπισμό του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε στις 22 Ιουλίου 1974 από φίλια πυρά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νίκη 4», καθώς είχε εκληφθεί ως τουρκικό.

Η δεύτερη φάση θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή ξένων επιστημόνων και ειδικών, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Αναφερόμενος στην επιτυχία της πρώτης φάσης και στις θετικές πρώτες ενδείξεις ότι το μοιραίο αεροσκάφος βρίσκεται στο χώρο, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτή τη φάση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών του κράτους, της Εθνικής Φρουρά, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τον υπεύθυνο της επιχείρησης, Ξενοφώντα Καλλή.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι στόχος δεν είναι να βρεθεί η άτρακτος του αεροσκάφους, αλλά να εντοπιστούν τα λείψανα των πεσόντων καταδρομέων από την Ελλάδα. Για την δεύτερη φάση των εργασιών, είπε ότι εμπεριέχει κινδύνους, «γιατί πιθανόν να βρούμε εκρηκτικά που ήταν στο αεροσκάφος».

Μέχρι στιγμής όπως είπε, βρέθηκε το πρώτο κομμάτι του αεροσκάφους, άλλα και κάποια άλλα μικρότερα, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανήκουν στο Νoratlas. «Αυτό τουλάχιστον λένε όλοι οι ειδικοί. Γι’ αυτό λέω ότι είναι μια θετική ένδειξη και ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες από τα πρώτα ευρήματα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.