Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ποιος παίρνει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αν παραιτηθεί ο Παυλόπουλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι ορίζει το Σύνταγμα στο υποθετικό σενάριο.

Αρκετά ήταν τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες, τα οποία έκαναν λόγο για την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, αντιθέτως διαψεύστηκαν από συνεργάτες του κυρίου Παυλόπουλου.

Τι θα συνέβαινε όμως στην περίπτωση κατά την οποία οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονταν και ο Προκόπης Παυλόπουλος παραιτείτο από τη θέση του;

Πρακτικά, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος περί αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ο ίδιος για κάποιο λόγο αποφασίσει να παραιτηθεί ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τη θέση του καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει άμεσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όταν περάσουν 30 ημέρες από τη στιγμή που ο Πρόεδρος σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του, συγκαλείται η Βουλή ακόμα και αν έχει διαλυθεί, για να αποφασίσει – απαραίτητη προϋπόθεση η συγκέντρωση 180 βουλευτικών ψήφων – εάν συντρέχει λόγος για εκλογή νέου Προέδρου. Επιπλέον, με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα η διαδικασία αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαρκέσει περισσότερο από έξι συνολικά μήνες από τη στιγμή που σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του.

Χαρακτηριστική ήταν περίπτωση αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ιστορικά, όταν παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 10 Μαρτίου του 1985.

Είχε προηγηθεί η ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 9 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, όταν ο τότε πρωθυπουργός πρότεινε ως υποψήφιο τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του, και καθήκοντα Προέδρου ανέλαβε προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς. Στην πορεία των εξελίξεων προέκυψε ζήτημα για το αν ο Αλευράς είχε δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία που ακολούθησε για την ανάδειξη Πρόεδρου της Δημοκρατίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.