Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Οι περιπέτειες μιας καλομαθημένης ξανθιάς στη φυλακή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ζωή της Πάιπερ Κέρμαν πίσω από τα σίδερα που έγινε βιβλίο και σίριαλ.

H Πάιπερ Κέρμαν ήταν ένα καλομαθημένο παιδί από τη Βοστώνη, όταν στην ηλικία των 23 ετών ταξίδεψε στο Βέλγιο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα που προοριζόταν για έναν μεγάλο διακινητή ναρκωτικών από τη δυτική Αφρική. Δέκα περίπου χρόνια αργότερα, κι ενώ πιστεύει πως οι περιπέτειές της ανήκουν στο παρελθόν, η όμορφη νεαρή ξανθιά θα καταλήξει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Οι εμπειρίες της θα μεταφερθούν σε ένα βιβλίο, που θα περάσει με τη σειρά του στη μικρή οθόνη, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Στο βιβλίο «Orange is the new black» (Το Πορτοκαλί είναι το νέο μαύρο) -ένας τίτλος που παραπέμπει στις πορτοκαλί φόρμες των έγκλειστων στις φυλακές, όπου έκτισε την ποινή της η Κέρμαν- ξεδιπλώνεται η συγκλονιστική ιστορία της αλλά και η πραγματικότητα στο σωφρονιστικό κατάστημα: οι αγωνίες, οι αδικίες, οι δεσμοί, οι απαράβατοι κανόνες του ιδρύματος αλλά και εκείνοι που αναπτύσσουν οι κρατούμενες μεταξύ τους, με μια κοινωνική αλλά και χιουμοριστική ματιά.

Η υπόθεση κέντρισε το ενδιαφέρον του δικτύου Netflix, που αποφάσισε να τη μοιραστεί με το ευρύ κοινό μέσω της ομώνυμης σειράς με πρωταγωνίστρια την Τέιλορ Σίλινγκ.


Η Πάιπερ Κέρμαν μαζί με την πρωταγωνίστρια της σειράς Τέιλορ Σίλινγκ

Η σχέση με τη Γουότερς και τα ναρκωτικά

Απόφοιτος του κολεγίου Σμιθ και μεγαλωμένη σε μια οικογένεια δικηγόρων, γιατρών και εκπαιδευτικών, η περιπέτεια της ατίθασης και περιπετειώδους νεαρής κοπέλας ξεκινά το 1992 όταν γνωρίζει τη μεγαλύτερη σε ηλικία Κάθριν Κλίρι Γουότερς, με την οποία θα αναπτύξει σεξουαλικές σχέσεις. Όπως θα αναφέρει αργότερα η ίδια η Κέρμαν, η Γουότερς ήταν μέρος μιας «κλίκας απίστευτα στιλάτων και κουλ λεσβιών στα 30 τους».

Η ερωμένη της ήταν μέρος του κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά για έναν ντίλερ από τη δυτική Αφρική. Μια ημέρα, θυμάται η 45χρονη σήμερα Πάιπερ, η Κάθριν γύρισε σπίτι με πανάκριβα ρούχα και αμάξι και με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα. «Έριξε τα λεφτά πάνω στο κρεβάτι και άρχισε να περιστρέφεται γυμνή γύρω τους και να γελάει».


Στιγμιότυπο από τη σειρά: Πάιπερ και Άλεξ (Κάθριν Κλίρι Γουότερς) στη φυλακή

Παρά το αρχικό σοκ, οι αποκαλύψεις δεν απομάκρυναν τη νεαρή κοπέλα. Δεν άργησε μάλιστα και η εμπλοκή της ίδιας στο κύκλωμα. Επί τέσσερις μήνες ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών, μια περίοδο που τη θυμάται περισσότερο ως... «διακοπές» με «ηλιοθεραπεία, κοκτέιλ και χορό» σε εξωτικούς προορισμούς.

Η ίδια θα δώσει τέλος στην ιστορία, όταν θα της ζητηθεί να μεταφέρει ναρκωτικά. «Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σημειώνει. Αποφάσισε να κόψει κάθε δεσμό με την Κάθριν, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και άφησε πίσω τη ριψοκίνδυνη ζωή. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε...

Πέντε χρόνια αργότερα το επίθετό της θα αποκαλυφθεί σε μια δίκη για την υπόθεση. Τον Μάιο του 1998, δύο αστυνομικοί θα βρεθούν στην πόρτα της για να την ενημερώσουν πως κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Η Πάιπερ συζούσε τότε με τον δημοσιογράφο Λάρι Σμιθ, έχοντας αφήσει πίσω για τα καλά την παλιά της ζωή.


Η συγγραφέας με το σύζυγό της Λάρι Σμιθ

Ο Σμιθ θα τη συνοδεύσει στο δικαστήριο, όπου η Πάιπερ θα δηλώσει ένοχη. Θα παραδεχθεί ότι πραγματοποίησε τρία ταξίδια στο εξωτερικό, ένα από τα οποία με προορισμό τις Βρυξέλλες όπου μετέφερε 50.000 δολάρια για το κύκλωμα ναρκωτικών.

Κι ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φυλακή, έξι εβδομάδες αργότερα θα λάβει ένα τηλεφώνημα από τον δικηγόρο της, ο οποίος την ενημερώνει πως ο ντίλερ έχει συλληφθεί. Η Πάιπερ θα έπρεπε να καταθέσει εναντίον του στη δίκη. «Ξαφνικά η φυλάκισή μου αναβλήθηκε καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να καταφέρουν την έκδοσή του», αναφέρει.

Η αναβολή αυτή φάνηκε αρχικά σαν ευλογία. Επί έξι όμως χρόνια ο διακινητής πολεμούσε δικαστικά την έκδοσή της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ζωή της να βρίσκεται σε αναμονή. «Ήμουν τότε 28 χρονών. Υπήρξε αυτή η μεγάλη περίοδος που ήμουν στον αέρα. Είχα σχέση με τον Λάρι και ήθελα παιδιά [...] Το άγχος μου ήταν μεγάλο διότι ήταν μυστικό σε όλους σχεδόν ότι θα πήγαινα φυλακή. Οι γονείς μου το ήξεραν, του Λάρι όμως όχι».

Πίσω από τα σίδερα

Η απόφαση να μην δικαστεί τελικά ο ντίλερ από αμερικανικό δικαστήριο, είχε ως αποτέλεσμα την επανεξέταση της υπόθεσης της Κέρμαν, καθώς δεν υπήρχε πλέον λόγος να μείνει εκτός φυλακής. Η ποινή που της επιβλήθηκε τελικά ήταν φυλάκιση 15 μηνών, με το δικαστήριο να λαμβάνει υπόψη του τον πρότερο έντιμο βίο της και το γεγονός ότι είχε ομολογήσει την ενοχή της.


Στιγμιότυπο από τη σειρά

Τον Φεβρουάριο του 2004, δέκα περίπου χρόνια αφότου μετέφερε τη βαλίτσα με τα χρήματα στις Βρυξέλλες, η Πάιπερ θα βρεθεί πίσω από τα σίδερα. «Όταν μπαίνεις στη φυλακή, αν δεν έχει ξαναμπεί στη ζωή σου, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να μάθεις. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μάθεις και να καταλάβεις όλους τους κανόνες του ιδρύματος -λογικούς και παράλογους- που επιβάλλονται από όλους τους υπεύθυνους και τους φρουρούς. Αυτό που είναι μεγάλο μπέρδεμα είναι ότι επιβάλλονται μυστικά και συχνά παραβιάζονται από το ίδιο το προσωπικό των φυλακών.

Η άλλη κατηγορία κανόνων είναι αυτοί που πρέπει να μάθεις πολύ, πολύ γρήγορα. Είναι οι ανεπίσημοι κανόνες, οι κανόνες της γυναικείας κοινότητας, της κοινότητας των κρατουμένων, τους οποίους έχουν θεσπίσει οι ίδιες. Μπορεί να είναι από το να μην πάρεις τη συνηθισμένη θέση ενός κρατούμενου στη διάρκεια της προβολής ταινίας –δεν θες να κάτσεις στη λάθος θέση, διότι πολύ γρήγορα θα σε επαναφέρουν στην τάξη- μέχρι το να μην ρωτάς κάποιον κατευθείαν ποιο είναι το έγκλημά του, γιατί αυτό θεωρείται πολύ πολύ αγενές».

Περιγράφοντας την ανθρωπογεωγραφία των φυλακών, όπου έζησε για περισσότερο από έναν χρόνο, η Κέρμαν εξηγεί πως υπάρχουν πολλές αδερφές και ξαδέρφες στο ίδιο ίδρυμα, και σε μια περίπτωση, μια μητέρα με την κόρη της. Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνει είναι ότι οι κρατούμενες αυτοοργανώνονται σε ανεπίσημες οικογένειες. Το φαινόμενο της «μητέρας της φυλακής» και της «κόρης της φυλακής» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, εξηγεί.


Η Πάιπερ Κέρμαν φωτογραφίζεται με τις πρωταγωνίστριες της σειράς

Αλήθειες και μύθοι

Μετά την αποφυλάκισή της, η εμπειρία της στη φυλακή καταγράφηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison» (Το πορτοκαλί είναι το καινούργιο μαύρο: Η χρονιά μου σε μια γυναικεία φυλακή). Το βιβλίο κέρδισε το ενδιαφέρον των δημιουργών του ιντερνετικού δικτύου Netflix, που αποφάσισαν να μεταφέρουν τις περιπέτειές της στη μικρή οθόνη. Οι κανόνες που καλείται να μάθει μια νέα κρατούμενη, γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα που πρέπει να συνυπάρξουν, η αγωνία, η απόγνωση, η αδικία... όλα με μια άφθονη δόση χιούμορ.


Στιγμιότυπο από τη σειρά

«Στην απόδοση του Netflix υπάρχουν πολλές στιγμές που έχουν αποδοθεί ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπεις τη σειρά, θα δεις στιγμές της ζωής μου να περνούν από την οθόνη, όπως για παράδειγμα η πρόταση γάμου του Λάρι Μπλουμ στην Πάιπερ Τσάπμαν, η οποία δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη που μου έκανε ο άντρας μου Λάρι Σμιθ. Υπάρχουν στιγμές στο πρώτο επεισόδιο, όπως όταν η Πάιπερ Τσάπμαν προσβάλλει τη Ρεντ, η οποία είναι το αφεντικό στην κουζίνα... η σκηνή αυτή είναι πολύ κοντά στην πραγματική μου εμπειρία, όπως καταγράφεται και στο βιβλίο. Υπάρχουν όμως και άλλα περιστατικά που αποτελούν καθαρή φαντασία», δήλωσε σε συνέντευξή της η Κέρμαν.

Στα πραγματικά περιστατικά στις φυλακές, μετά και την επιτυχία της σειράς, αναφέρθηκε και η Κάθριν Κλίρι Γουότερς, σε συνέντευξή της πέρυσι στο Vanity Fair. «Δεν κάναμε σεξ στη φυλακή. Καθόλου», δήλωσε η 51χρονη σήμερα Γουότερς, η οποία εμφανίζεται στη σειρά ως Άλεξ Βος. Η πρώην κρατούμενη απορρίπτει επίσης τη σκηνή του πρώτου επεισοδίου για τη γνωριμία της με την Πάιπερ, σημειώνοντας: «Δεν ήμουν η πρώτη γυναίκα με την οποία συνδέθηκε ερωτικά η Πάιπερ και σίγουρα δεν την αποπλάνησα».


Η Κάθλιν Κλίρι Γουότερς σήμερα

Η Γουόλτερς απαντά και στο αν ήταν εκείνη που «κάρφωσε» τελικά την Κέρμαν στη δικαιοσύνη. «Είχαν πιάσει την πρώτη ομάδα του κυκλώματος περίπου δυο χρόνια πριν από την επίσκεψη των αστυνομικών στο σπίτι της Πάιπερ», λέει και προσθέτει: «Ναι την κάρφωσα, με κάρφωσε και εκείνη, όλοι καρφώσαμε ο ένας τον άλλον. Όλοι νομίζαμε πως κάναμε το σωστό, ομολογώντας, κερδίζοντας προστασία, σώζοντας του εαυτούς μας από σίγουρα θάνατο από τα χέρια ενός βαρόνου ναρκωτικών που σύντομα θα ανακάλυπτε ότι όλοι είχαμε συλληφθεί».

Η ζωή μετά τη φυλακή

Η Πάιπερ Κέρμαν βγήκε από την φυλακή τον Μάρτιο του 2005, δύο μήνες νωρίτερα λόγω καλής διαγωγής. Έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε τον Λάρι, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο και ζουν στο Μπρούκλιν. Είναι σήμερα αντιπρόεδρος μιας εταιρείας επικοινωνίας με έδρα την Ουάσινγκτον, ενώ συνεργάζεται με ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γυναικείων Φυλακών.


Η Πάιπερ Κέρμαν σήμερα

«Γύρισα σπίτι από την φυλακή το 2005 και συνειδητοποίησα ότι όλοι ήθελαν να μάθουν λεπτομερώς για την εμπειρία μου. Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμουν δεν είχαν ιδέα για το σωφρονιστικό σύστημα. Άρχισα να πιστεύω πως μιλώντας για την εμπειρία μου θα πρόσφερε μια οπτική σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα αναλάμβαναν την πρωτοβουλία να διαβάσουν ένα βιβλίο για το δικαστικό σύστημα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.