Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Τσάι και καφές - Πόσο υγιεινά είναι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αγαπημένα ροφήματα και τα δύο, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί από εμάς δεν ξεκινούν ή δεν τελειώνουν καν την ημέρα τους χωρίς καφέ ή τσάι, ενώ πολλοί τα αγαπούν και τα προτιμούν εξίσου. Μας ζεσταίνουν το χειμώνα, μας δροσίζουν το καλοκαίρι και ταυτόχρονα προσθέτουν υγρά στον οργανισμό μας.
Ποιο όμως θεωρείται καλύτερο ή ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για το καθένα;

Σχετικά με τον καφέ
Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη είναι τονωτική, μας κρατά σε εγρήγορση, βοηθά στην καθημερινή μας απόδοση, μας χαλαρώνει με παρέα και κουβεντούλα. Είτε πρόκειται για βαρύ καφέ είτε χωρίς καφεΐνη, περιέχει πολυφαινόλες, χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες σε ό,τι αφορά τη γλυκόζη στο αίμα. Επίσης οι ουσίες αυτές λειτουργούν προληπτικά για τις θρομβώσεις, ενώ εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Από την άλλη πλευρά όμως, η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης είναι 400 ml και αυτό βέβαια είναι πάντα σχετικό με την αντοχή του οργανισμού, το πόσο αντέχει την καφεΐνη και τη νευρικότητα που μπορεί να του προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση καφέ. Τα δυσάρεστα είναι η αϋπνία, η υπερδιέγερση, οι ταχυπαλμίες, η νευρική συμπεριφορά.

Σχετικά με το τσάι
Εκτός από χαλαρωτικό ρόφημα όπως ο καφές, έχει και προστατευτικές ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες, που λειτουργούν σαν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο, την οστεοπόρωση, τα προβλήματα καρδιάς, τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η συχνή κατανάλωση τσαγιού, έχει σχετιστεί από ειδικούς και με την περίπτωση χαμηλότερου δείκτη μάζας σώματος.

Από την άλλη όμως, όπως και ο καφές, έχει και κάποια αρνητικά. Συχνά η κατανάλωσή του συνοδεύεται με γάλα ή αρκετή ζάχαρη, με συνέπεια την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών, που θεωρούνται ευεργετικές.

Σε κάθε περίπτωση, ο καφές και το τσάι συνιστώνται από τους γιατρούς -αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για τη διακοπή τους- σαν ευχάριστα και καταπραϋντικά ροφήματα για όλους, ενώ όταν καταναλώνονται με ισορροπία μπορούν να επιδρούν θετικά στον οργανισμό μας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.