Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

5 σούπερ πρωινά για ενέργεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο ίσως γεύμα της ημέρας, διότι μας γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες απαιτήσεις έχουμε. Γι αυτό «να τρώτε σαν βασιλιάδες» όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι.

Ας δούμε λοιπόν 5 σούπερ πρωινά, που θα σας γεμίσουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά το καθένα, ώστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια.

1. Smoothie’s με βρώμη

1 smoothie: Αναμείξτε σε ένα μπλεντελ ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι ημίπαχο 0-2%, 1 μπανάνα μικρή ή 1 φλιτζ φράουλες, 1-2 κ σούπας αποξηραμένα φρούτα (πχ cranberries, blueberries), 1-2 κσούπας βρώμη κουάκερ, 1κγλυκού μέλι και λίγη κανέλα.

Το πρωινό αυτό θα σας δώσει πολύτιμες βιταμίνες από τα φρούτα και φυτικές ίνες από τη βρώμη. Η μερίδα του γαλακτοκομικού θα σας εξασφαλίσει και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, βοηθώντας παράλληλα το σώμα σας να μειώσει την απορρόφηση λίπους, ένας «μαγικός» μηχανισμός που υποστηρίζουν οι έρευνες ότι οφείλεται στο ασβέστιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη περισσότερου ασβεστίου, και ιδιαίτερα από τα γαλακτοκομικά, συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς αυξάνει και το ποσοστό λίπους που χάνεται συγκεκριμένα από την κοιλιακή χώρα.

2. Smoothie’s με μπισκότα πτι-μπερ και μαύρη σοκολάτα

1 smoothie: Αναμείξτε σε ένα μπλέντερ 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ημίπαχο 0-2%, 1 μπανάνα μικρή ή 1 φλιτζ φράουλες, 1-2 κσούπας αποξηραμένα φρούτα (πχ cranberries, blueberries), 2-3 πτι-μπερ ολικής άλεσης και 1 σοκολατάκι υγείας.

Η παραλλαγή αυτή σε σχέση με την πρώτη συνταγή, έχει όλες τις ευεργετικές δράσεις που αναφέραμε πιο πριν, αλλά παράλληλα απευθύνεται και σε όσους είναι λάτρεις των γλυκών. Η μαύρη σοκολάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όταν είναι σε μικρή ποσότητα δεν θα σας επιβαρύνει στο να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως και τα 2-3 μπισκοτάκια ολικής άλεσης! Έτσι το πρωινό αυτό αποτελεί παράλληλα και ένα πολύ καλό υποκατάστατο γλυκού!

3. Ψωμί με ταχίνι

2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λεπτή στρώση ταχίνι ή ταχίνι με κακάο μαζί με 1 φυσικός χυμός από 3 φρούτα εποχής (αλεσμένα ολόκληρα στο μούλτι).

Το ταχίνι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του δράσεις. Βοηθάει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και παράλληλα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Ο φυσικός χυμός από ολόκληρα φρούτα εποχής είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες οι οποίες με το δικό τους μηχανισμό δράσης επίσης βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, και έτσι συνολικά το πρωινό αυτό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν τα επίπεδα των λιπιδίων τους στο αίμα. Διατροφική συμβουλή είναι να κάνετε εναλλαγές στα φρούτα! Μην μένετε στα πορτοκάλια…συνδυάστε χρώματα και γεύσεις.

4. Ομελέτα λαχανικών με μαύρο σουσάμι

2-3 αυγά ομελέτα (προτιμείστε 1 κρόκο και 2-3 ασπράδια) με ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, λαχανικά όπως πολύχρωμες πιπεριές, κολυκυθάκι, μανιτάρια φρέσκα, 1-2 φέτες κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1-2 φέτες γαλοπούλα και πασπαλίστε στο τέλος την ομελέτα σας με λίγο φρέσκο πιπέρι και μαύρο σουσάμι συνοδεύοντας με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 1 ποτήρι φυσικό χυμό.

Το σούπερ αυτό πρωινό απευθύνεται σε όσους αθλούνται κατά προτίμηση συστηματικά! Και έχει ως στόχο να τους γεμίσει με την απαραίτητη ενέργεια και πρωτεΐνη ώστε να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας την προπόνηση της ημέρας τους.

5. Υγιεινά Pancakes από κουάκερ

Αλέστε στο μίξερ 100γρ βρώμης με 4 ασπράδια αυγού και ένα ολόκληρο αυγό. Προσθέστε 2-3 κσούπας αποξηραμένα φρούτα (πχ cranberries, blueberries, σταφύδες ή μύρτιλα) και λίγη κανέλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε 1 κσούπας ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί ψήστε καλά το μείγμα και από τις δύο μεριές. Σερβίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής κομμένα σε κομμάτια (πχ φράουλες ή μπανάνα).

Το πρωινό αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καθώς η βρώμη και τα φρέσκα φρούτα αποτελούν εξαιρετικές πηγές. Επιπλέον παρέχει επαρκή ποσότητα σε πρωτείνη λόγω των αυγών. Διατροφική συμβουλή είναι να διαλέξετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη και να προσέξετε την ποσότητα του ελαιόλαδου κατά την παρασκευή της συνταγής.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.