Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Νέα συνεργασία τεχνολογικών «γιγάντων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Microsoft, Google, Mozilla και Apple ευελπιστούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις ταχύτητες.

Μια αταίριαστη συνεργασία «γιγάντων», η οποία σχεδιάστηκε για μήνες πίσω από κλειστές πόρτες, έγινε γνωστή στο κοινό την προηγούμενη εβδομάδα. Η Microsoft, η Google και η Mozilla, με την υποστήριξη και της Apple (μέσω της WebKit, της δημιουργού του safari), ανακοίνωσαν τη δημιουργία του WebAssembly, ενός project που ευελπιστεί να «ταρακουνήσει τα θεμέλια» του Internet, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ταχύτητες.

Το WebAssembly είναι αρχικά ένα νέο binary format που ευελπιστεί να εκμηδενίσει τις αδυναμίες του JavaScript και να επιτρέπει στις εφαρμογές να τρέχουν στο διαδίκτυο με ταχύτητες παρόμοιες με αυτές ενός λογισμικού που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για κάποιο λειτουργικό σύστημα όπως το Android, τα Windows ή το iOS.

Ο τελικός στόχος του project είναι η δημιουργία ενός νέου web standard που θα επιτρέψει την αντικατάσταση των σημερινών αρχείων JavaScript.

Για τη δημιουργία του εργάζονται δύο βασικές ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από τεχνικούς του Firefox της Mozilla, με την υποστήριξη τεχνικών της Microsoft. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται κυρίως από τεχνικούς του Chrome της Google.

Τόσο η Google όσο και η Mozilla είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να δημιουργήσουν δικές τους εναλλακτικές διαδικασίες για να διορθώσουν τη «νωθρότητα» της πιο χρησιμοποιημένης γλώσσας προγραμματισμού στο διαδίκτυο, του JavaScript. Οι μεμονωμένες τους προσπάθειες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες ταχύτητες για τον Chrome και τον Firefox και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το WebAssembly.

Μπορεί τo WebAssembly να απευθύνεται αποκλειστικά σε προγραμματιστές, αλλά τα αποτελέσματά του μπορούν θεωρητικά να επηρεάσουν τους πάντες. Το νέο project υπόσχεται νέες κατηγορίες λογισμικού γύρω από ένα πλήθος εφαρμογών, όπως παιχνίδια πολύ υψηλών επιδόσεων, επεξεργασία βίντεο ή εξερεύνηση εικονικής πραγματικότητας.

Επίσης, η πρωτοβουλία των τριών εταιρειών ενδέχεται να βοηθήσει και ένα μεγάλο εύρος άλλων εφαρμογών, όπως είναι για παράδειγμα τα πλούσια σε περιεχόμενο online games, καθώς με την WebAssembly, θα μπορεί να γίνεται compile κώδικα που έχει φτιαχτεί σε C ή σε C++ σε κατάλληλη δυαδική μορφή, προκειμένου να μπορεί να εκτελεστεί από την μηχανή Javascript ενός browser.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.