Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Το νομοσχέδιο αλλάζει το πλαίσιο διοίκησης του Πανεπιστημίου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε για διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας συνιστά επί της ουσίας είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου και προφανώς επιφέρει τεράστιας έκτασης αλλαγές χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς. Το σχέδιο νόμου αυτό επαναφέρει, κατά βάση, το πλαίσιο του 1268/82. Δηλ. 33 χρόνια πίσω!! Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η παύση ήδη νομίμως εκλεγμένων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων! Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο για το οποίο, το 2011, η μεγάλη πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας (και ο σημερινός Υπουργός) είχε κατηγορήσει την τότε Υπουργό Παιδείας (και πολύ σωστά) χαρακτηρίζοντας την αντίστοιχη ρύθμιση αντιδημοκρατική.

Τα παραπάνω αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ συνεχίζει αναφέροντας τα ακόλουθα:

Είναι απογοητευτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, ακυρώνοντας πλήρως και τις θετικές ρυθμίσεις στα επιμέρους θέματα που έχει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε 33 χρόνια πίσω, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μην προχωρήσει στην κατάθεση των διατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου και να περιοριστεί στις επιμέρους διατάξεις που είναι βελτιωτικές του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, ρυθμίσεις για εξελίξεις μελών ΔΕΠ, ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ που τροποποιεί το υπάρχον απαράδεκτο και ανήθικο καθεστώς κλπ).

Ακολούθως, να φέρει όλα τα άλλα θέματα που συνιστούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία και διοίκηση των Πανεπιστημίων (π.χ. κατάργηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συμμετοχή στα όργανα και στις εκλογές οργάνων διοίκησης των Παν/μίων, κ.λ.π) σε ευρεία διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί και στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, με τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θα πρέπει επιτέλους, να γίνει ένας ουσιαστικός, ανοιχτός, εθνικός διάλογος για την Παιδεία, σε βάθος χρόνου, στον οποίο όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας (κόμματα, Πανεπιστήμια, θεσμικοί φορείς όπως η ΠΟΣΔΕΠ κλπ) θα δεσμευθούμε να καταλήξουμε σε έναν εθνικό σχεδιασμό για την Παιδεία και θα χαράξουμε μια πολιτική για τα επόμενα 15 χρόνια, η οποία θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση καθώς το θέμα της Παιδείας θα πρέπει να ενώνει όλους μας και όχι να μας χωρίζει. Καλούμε την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα αυτή τη διαδκασία και να μην προχωρεί μονομερώς σε ρυθμίσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά άμεσα (πριν την κατάθεση του σχέδιο νόμου στη Βουλή) συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα αυτό. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσει με τον Υπουργό και τις προτάσεις της για τις επιμέρους ρυθμίσεις του σχέδιο νόμου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.