Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Οι αλλαγές στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης έχετε αυτή τη μοναδική λάμψη… και μερικά άλλα πράγματα, που δεν περιμένατε. Να τι μπορεί να συμβεί και τι μπορεί να σας βοηθήσει.

Εξάρσεις ακμής

Αυτές δεν εξαρτώνται μόνο από τον τύπο του δέρματός σας, αλλά και από το πόσο περισσότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη αρχίζει να παράγει ο οργανισμός σας. Η προγεστερόνη φαίνεται ότι ενεργοποιεί τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, οπότε, αν έχετε υψηλό επίπεδο προγεστερόνης, μπορεί να βγάλετε περισσότερα σπυράκια.

Αποφύγετε:

• Τα φάρμακα κατά της ακμής που λαμβάνονται από το στόμα, γιατί τα περισσότερα μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογένεση (να προκαλέσουν δηλαδή σοβαρές δυσμορφίες στο μωρό σας).

• Την τετρακυκλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα στα δόντια του αγέννητου ακόμα μωρού σας, τα οποία όμως αυτή την εποχή αναπτύσσονται.

• Τα παράγωγα της βιταμίνης Α και τα τοπικά αντιβιοτικά, γιατί ένα μέρος των φαρμάκων φτάνει πάντα στην κυκλοφορία του αίματος.

Προσοχή!

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε φάρμακα χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας.

Ραγάδες

Αυτές πρωτοεμφανίζονται σαν ελαφρές ανάγλυφες, κοκκινωπές ή καφέ γραμμές στο δέρμα της κοιλιάς, των μηρών, των γοφών, των γλουτών ή του στήθους. Μετά τον τοκετό γίνονται επίπεδες, γυαλιστερές και άσπρες.

Γιατί εμφανίζονται; Υπάρχουν δύο θεωρίες, οι οποίες μπορεί να είναι αμφότερες σωστές: η μία υποστηρίζει ότι η αύξηση στην απελευθέρωση των ορμονών εξασθενίζει το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που στηρίζει το δέρμα. Σύμφωνα με την άλλη, η εγκυμοσύνη τεντώνει το δέρμα θεωρητικά όσο δεν παίρνει άλλο.

Τι να κάνετε:

• Πιθανότατα τίποτα απολύτως, εκτός από το να διατηρήσετε την αύξηση του βάρους σας στα συνιστώμενα όρια (τα τελευταία δυόμισι κιλά μπορεί να είναι αυτά που κάνουν τη ζημιά).

• Επίσης, δε θα σας κάνει κακό να διατηρείτε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο.

Λευκή γραμμή – Μαύρη γραμμή

Η λευκή γραμμή εκτείνεται από τον ομφαλό ως το ηβικό οστό σας και μόλις που διακρίνεται όταν δεν είσαστε έγκυος. Όταν είσαστε έγκυος όμως επηρεάζεται και αυτή από την ορμόνη που ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα και μπορεί να πάρει σκούρο καφέ χρώμα –να μεταβληθεί σε μαύρη γραμμή– ακόμη και να προεκταθεί πάνω από τον ομφαλό, ως το ηλιακό πλέγμα.

Τι να κάνετε:

Με την έκθεση στον ήλιο σκουραίνει, οπότε θα πρέπει να προστατεύετε αυτή την περιοχή με ειδικό προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας.

Προσοχή!

Μην ανησυχείτε: η γραμμή αυτή υποχωρεί μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό.

Ελιές, φακίδες, κρεατοελιές και ουλές

Λόγω των ορμονικών μεταβολών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν όλες την τάση να σκουραίνουν, να μεγαλώνουν ή να μεταβάλλονται με κάποιον άλλο τρόπο.

Παρόλο που αυτές οι μεταβολές θεωρούνται φυσιολογικές, δεν είναι άσκοπο να τις αναφέρετε στο γιατρό σας. Οποιαδήποτε αιμορραγία ή αλλαγή στο χρώμα μιας κρεατοελιάς πρέπει να αναφέρεται αμέσως.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.