Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πώς η όσφρηση διαμόρφωσε την ανθρώπινη φυλή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σχέση του οσφρητικού μας συστήματος με τη μονογαμία.

Μέχρι το 2018 αναμένεται να ξοδέψουμε 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για ποιο λόγο όμως οι άνθρωποι έχουν εμμονή με τις ωραίες μυρωδιές;

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Adam’s Nose and the Making of Mankind» υποστηρίζει, ότι η τάση των ανθρώπων προς τις ευχάριστες μυρωδιές και τα αρώματα ξεκίνησε με τους αρχαίους προγόνους μας και εκτείνεται αρκετά εκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο.

Θα μπορούσε μάλιστα να είναι και ο λόγος για τον οποίο ζούμε σήμερα σε πυκνές κοινωνίες, ενώ ακολουθούμε -στο μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον- μονογαμικό τρόπο ζωής.

Το βιβλίο του καθηγητή Michael Stoddart υποστηρίζει την άποψη, ότι η αίσθηση της όσφρησης εξελίχθηκε από τις απαρχές της ζωής και επέτρεψε στους ανθρώπους να γίνουν τα μοναδικά ζώα στη Γη, που ανέπτυξαν μια «κουλτούρα οσμής».

Σύμφωνα με τον καθηγητή από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία, η αίσθηση της όσφρησης εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο άνθρωπος να μην ανιχνεύει τις φερομόνες, συγκριτικά με άλλα είδη ζώων.

Ο ακαδημαϊκός ισχυρίζεται ακόμη, ότι εξελιχθήκαμε από είδη που ζούσαν κυρίως σε μονογαμικές μικρές οικογένειες και πως με την πάροδο του χρόνου οι ανιχνευτές φερομονών των προγόνων μας απενεργοποιήθηκαν.

«Η μονογαμία, η οποία ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας της οικογενειακής δομής με ένα θηλυκό, δε θα μπορούσε να αντέξει στις σεξουαλικές πιέσεις των σύγχρονων, κοινόχρηστων τρόπων διαβίωσης» εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι μακρινοί μας πρόγονοι, που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, «διαφήμιζαν» τη σεξουαλική τους επιθυμία μέσω των οσμών, για να διασφαλίσουν το ζευγάρωμα.

«Καθώς εξελίχθηκε η ανθρώπινη προγονική γραμμή εξελίχθηκε, το γενετικό πλεονέκτημα της οπτικής και οσφρητική ‘διαφήμισης’ της σεξουαλικής επιθυμίας σταδιακά αντικαταστάθηκε από το όφελος της διασφάλισης, ότι μόνο ένα αρσενικό θα εμπλεκόταν σεξουαλικά με μια γυναίκα» αναφέρει ακόμη ο καθηγητής στο βιβλίο του, τονίζοντας ότι είμαστε το μοναδικό είδος από τα 5.400 θηλαστικά που ζούμε σε κοινότητες, διατηρώντας παράλληλα ένα μονογαμικό τρόπο ζωής.

Αυτή η κοινωνική δομή, οδήγησε σε αρκετά σταθερές κοινότητες και περιόρισε τις μάχες και τις αντιπαλότητες.

Το σεξ και η αίσθηση της όσφρησης υπήρξαν εξελικτικοί συνταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπινου είδους και ο έλεγχος της επιθυμίας για σεξ και η αντίληψη των οσμών βρίσκονται και τα δύο στα αρχαιότερα τμήματα του εγκεφάλου.

«Διεπόμαστε από μια πρωτόγονη ορμή να μυρίζουμε κάτι, όχι όμως την ίδια τη μυρωδιά μας, τη μυρωδιά των ανθρώπων» λέει ακόμη ο καθηγητής.

Καθώς οι πρόγονοί μας εξελίχθηκαν στην πάροδο μερικών εκατομμυρίων ετών, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες εκφάνσεις της «κουλτούρας των οσμών», παρότι οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι πότε ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ευχάριστες στη μύτη μυρωδιές επάνω στο σώμα μας.

«Μπορεί οι σύγχρονοι άνθρωποι να μη μπορούν να χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το περιβάλλον γύρω τους, όπως τα σκυλιά ή τα ποντίκια, όμως μερικά μόρια αρώματος που παρασύρονται με τα ρεύματα αέρα μπορούν να προκαλέσουν τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου μας, με τον ίδιο τρόπο που διέγειραν κάποτε τους εγκεφάλους των προγόνων μας, παρακινώντας τους να βρουν τροφή, να πολεμήσουν, να τραπούν σε φυγή ή να ζευγαρώσουν. Μας μεταφέρουν σε νέα επίπεδα ανθρώπινης εκπλήρωσης» καταλήγει ο καθηγητής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.