Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ανάσα ζωής για τους εξαρτημένους από ουσίες κρατούμενους στις Φυλακές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου στον Κορυδαλλό.
Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεραπευτικής Κοινότητας «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», που έγιναν σήμερα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού δεν ήταν συνηθισμένα εγκαίνια. Μπορεί να είχαν μπουφέ, προσκεκλημένους, ομιλητές, όλα να ήταν καινούργια, καθαρά και όμορφα, αλλά με τίποτα «στημένα» και διεκπεραιωτικά, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

Τα 13 μέλη της κοινότητας μας υποδέχτηκαν εγκάρδια, έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το ενδιαφέρον αμοιβαίο, καθότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με ανθρώπους «εκτός των τειχών» και αντίστοιχα εμείς, οι δημοσιογράφοι, να συζητήσουμε για τις συνθήκες του εγκλεισμού. Σιγά σιγά, άρχισαν να καταφθάνουν πρώην μέλη της κοινότητας, που έχουν πια αποφυλακιστεί, γονείς, θεραπευτές. Αγκαλιάζονταν, φιλιούνταν, έλεγαν τα νέα τους συγκινημένοι. Σαν μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή.

Οι φυλακισμένοι ναρκομανείς έχουν δυο εμπόδια να νικήσουν: τη διαβίωση στη φυλακή και την εξάρτηση από τις ουσίες. Όταν όμως αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα και «καθαροί» πια βγαίνουν στην κοινωνία, είναι διπλά κερδισμένοι και αρματωμένοι με εφόδια που πριν δεν είχαν, όπως υγεία, ψυχική ισορροπία και διάθεση για ζωή και προσφορά, υπογραμμίζει ο Μιχάλης, απόφοιτος του προγράμματος, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη ομάδα που έχτισε την κοινότητα το 2008. Σήμερα σπουδάζει, έχει παντρευτεί και είναι πατέρας ενός παιδιού.

«Εδώ είναι μια ανάσα ζωής στην κόλαση της φυλακής και της εξάρτησης. Τα παιδιά έχουν χαρίσματα που ούτε τα ξέρουν,ούτε τα πιστεύουν, στην κοινότητα ξεκινούν μια νέα πορεία. Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του ΚΕΘΕΑ βοηθούν εκτός από τα παιδιά μας και εμάς τους γονείς», λένε η Σοφία, που παρακολουθεί τέσσερα χρόνια συμβουλευτικά προγράμματα στήριξης και η Σταυρούλα πεντέμισι, και οι δυο μητέρες αποφοίτων.

Το κτήριο της κοινότητας κάηκε ολοσχερώς στην εξέγερση των φυλακών το Σεπτέμβριο του 2012, όταν κρατούμενοι αντιλήφθηκαν πως δεσμοφύλακες είχαν μπει στο χώρο και τους παρακολουθούσαν από εκεί. Πέρασαν 2,5 χρόνια για να ξαναχτιστεί και η κοινότητα φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, χάρη στη στήριξη από το διευθυντή του σχολείου Γιάννη Ζουγανέλη, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», Γιάννης Τέντης. Σήμερα, λειτουργούν άλλες δυο θεραπευτικές κοινότητες, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και στις Γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της η μονάδα απεξάρτησης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών Θεσσαλονίκης, η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με ξεχωριστή πτέρυγα δυναμικότητας 84 θέσεων.

Στον Κορυδαλλό, κρατούνται 2000 άνθρωποι, σε μια εγκατάσταση σχεδιασμένη για 800. Από αυτούς, το 65% είναι κρατούμενοι για ναρκωτικά, αναφέρει ο κ. Τέντης. Διακόσιοι άνθρωποι παρακολουθούν το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα συμβουλευτικής για να ενταχθούν στην κοινότητα, ενώ άλλοι 150 βρίσκονται στη λίστα αναμονής, καθότι το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες τόσων ανθρώπων. Τα 13 μέλη της κοινότητας πηγαίνουν εκεί στις 9 το πρωί και στης 17.00 γυρίζουν στο θάλαμο της φυλακής.

Η κοινότητα είναι ένας πολύχρωμος χώρος 300 τμ, με βιβλία, υπολογιστές, μοντέρνα κουζίνα, γραφεία, τραπέζια, καναπέδες, καρέκλες, χώρο προβολής, πίνακα ανακοινώσεων στην καρδιά των φυλακών Κορυδαλλού. Στην μπροστινή μεριά ένας κήπος, στην πίσω ένα γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ και υπόστεγα. Δίπλα, η αντίθεση. Ο βρώμικος, γκρι τοίχος της Ε' πτέρυγας των Φυλακών, όπου στα παράθυρα κρέμονται από τα κάγκελα ρούχα, σεντόνια και άλλα αντικείμενα των κρατουμένων. Μέσα από τα κάγκελα, έβγαινε πού και πού κάποιο χέρι και χαιρετούσε.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «καταργητικό», ενώ τόνισε, πως από εδώ και στο εξής κύριο μέλημα του υπουργείου είναι το στήσιμο δομών. Συμπλήρωσε, πως κάθε αλλαγή πρέπει να αφορά και το διπλανό μας και πως «ο αλτρουισμός συμφέρει». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε πως πρόθεση του υπουργείου αποτελούν βελτιωτικές αλλαγές στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών, καθώς και στα προγράμματα απεξάρτησης.

 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.