Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

«Όχι» σε δημοψήφισμα για το γάμο των ομοφυλόφιλων στη Σλοβενία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ψήφισαν 21 βουλευτές.

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την τροπολογία του νόμου για το γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις, που εξισώνει τα δικαιώματα των ενώσεων ατόμων ίδιου φύλου και ετεροφυλόφιλων.

Κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στη χθεσινή ψηφοφορία 53 βουλευτές των αριστερών και φιλελεύθερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και από αντιπολιτευόμενα κόμματα, υποστηρίζοντας ότι η ακύρωση της τροπολογίας θα αποτελέσει παραβίαση συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ψήφισαν 21 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νέα Σλοβενία (Nsi).

O συνασπισμός «Για τα παιδιά», μία πρωτοβουλία πολιτών που υποστηρίζεται από την Καθολική Εκκλησία, ξεκίνησε εκστρατεία με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τον ισχυρισμό ότι με την τροπολογία του νόμου που αναγνωρίζει τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών σε ζευγάρια του ίδιου φύλου θέτει δυνητικά σε κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών που θα υιοθετηθούν από ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρωτοβουλία πολιτών, η οποία συγκέντρωσε μέσα σε τέσσερις μέρες 40.000 υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Σλοβενικής Βουλής.

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Μπράνκο Γκριμς από το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) αναφέρθηκε σε πρόσφατη δήλωση των ομοφυλόφιλων σχεδιαστών μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ίδιου φύλου.

Το SDS θεωρεί επίσης προβληματικό το γεγονός ότι οι παππούδες και γιαγιάδες δεν μπορούν να υιοθετήσουν τα εγγόνια τους, αλλά οι ομοφυλόφιλοι μπορούν. "Δεν μπορώ να υιοθετήσω την εγγονή μου, αλλά οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να την δώσουν σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων" δήλωσε η Μάριαν Πόιμπιτς από το SDS.

Το επιχείρημα αυτό των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος αντέκρουσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξηγώντας ότι οι παππούδες δεν μπορούν να υιοθετήσουν τα εγγόνια, επειδή η διαδικασία θα αποκόψει τα παιδιά από την άλλη πλευρά της οικογένειας.

Η πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας, Άλενκα Μπράτουσεκ κατηγόρησε τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, ότι εκμεταλλεύονται τα παιδιά για πολιτικούς σκοπούς και άσκησε κριτική στην Καθολική Εκκλησία επειδή στηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, την ώρα που αποτυγχάνει να αναλάβει δράση στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, παράμεινε διχασμένο και οι βουλευτές του ψήφισαν κατά συνείδηση.

Η βουλευτής Γιάνα Γένκο είπε ότι η συνεδρίαση της Βουλής ήταν σημαντική επειδή θα δοθεί η ευκαιρία στο Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί, αν το δημοψήφισμα είναι επιτρεπτό.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας, το 53% των ατόμων που θα προσερχόταν στην κάλπη για το δημοψήφισμα θα ψήφιζε υπέρ της απόρριψης της τροπολογίας την οποία θεωρούν "υπερβολικά φιλελεύθερη" και το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα στηρίξει την τροπολογία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.