Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Παράταση της Συλλογικής Σύμβασης έως το τέλος Ιουνίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρεις μήνες παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης με διάταξη που προωθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών η ηγεσία του υπουργείου θα διατηρήσει έως τις 30 Ιουνίου τον κατώτατο μισθό στο σημερινό ύψος, ώστε να δώσει χρόνο στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξησης του.

Εν συνεχεία η ισχύς της ΕΓΣΕΕ, αλλά και των υπόλοιπων συμβάσεων, η μετενέργειά τους θα διευθετηθούν στο νομοσχέδιο που θα καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας συνολικά για τις συμβάσεις.

Όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο κ. Σκουρλέτης το χρονικό διάστημα ισχύος μιας σύμβασης μετά την λήξη της (μετενέργεια) από τρεις μήνες που είναι σήμερα θα επανέλθει στους έξι μήνες όπως ίσχυε το 2010.

Μετά την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, θα ξεκινάει η περίοδος της μετενέργειας, με την έννοια ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση, θα μεταφέρονται ως ατομικοί όροι του κάθε εργαζόμενου χωριστά.

Η ηγεσία του υπουργείου με την παράταση για ένα τρίμηνο της ΕΓΣΕΕ θέλει να αποφύγει των εκβιασμό των εργαζομένων από τους εργοδότες να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που δεν θα περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών περίπου 10%.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο υπουργός Εργασίας, με έγγραφό του, ξεκαθάρισε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, οι όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται επί όλων των εργαζομένων της χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί» και επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα των 751 ευρώ.

Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστεί εκ του μηδενός, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.