Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Στην «είσοδο» της ΕΕ έφτασε ο αφθώδης πυρετός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε συναγερμό ο FAO.

Ο αφθώδης πυρετός βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ενταθεί η επαγρύπνηση στα Βαλκάνια ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της ασθένειας, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σε ανακοίνωσή του.

«Ο ιός κυκλοφορεί σήμερα σε ορισμένες χώρες που γειτονεύουν με την Ευρώπη και σε περίπου εκατό χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολή, μεγάλου μέρους της Ευρασίας και της Νότιας Αμερικής», υπενθυμίζει ο FAO στην ανακοίνωσή του.

«Η ευρωπαϊκή Επιτροπή της καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων —που περιλαμβάνει χώρες-μέλη της ΕΕ και χώρες που δεν είναι μέλη της— η οποία βρίσκεται, από γεωγραφική άποψη, στα όρια των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο FAO βοηθά αυτές τις χώρες «να καταστρώσουν και να δοκιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης». Πρόσφατα τέτοιες δοκιμές έγιναν στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ όπου «οι κτηνιατρικές κρατικές υπηρεσίες συμμετείχαν σε μια προσομοίωση, μέσω υπολογιστή, της ταυτόχρονης εμφάνισης εστιών του αφθώδους πυρετού στις τρεις χώρες», εξήγησε.

Οι ασκήσεις ετοιμότητας αποτελούν «ένα αποτελεσματικό μέσο για να εντοπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε μια πραγματική κρίση», υπογραμμίζει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αφθώδης πυρετός είναι μια μολυσματική ασθένεια που πλήττει βοοειδή, χοίρους, κατσίκες και πρόβατα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αφθών στους βλεννογόνους και τις οπλές. Δεν αποτελεί απειλή για την υγεία του ανθρώπου, όμως προκαλεί μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και συνιστά σοβαρή απειλή για το διεθνές εμπόριο, υπενθύμισε ο FAO.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.