Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πώς οι ορμόνες «παίζουν» με την όρεξή μας για σεξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επηρεάζουν τα κύτταρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Δημιουργήσατε «ατμόσφαιρα» με κεράκια, ανοίξατε ένα μπουκάλι κρασί και βάλατε να παίζει απαλή μουσική.

Ό,τι κι αν κάνετε όμως εκείνη δεν «πέφτει». Δεν έχει καμία όρεξη για σεξ.

Τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άντρες που έχουν βιώσει την εμπειρία που περιγράφεται παραπάνω δε χρειάζεται να ανησυχούν μήπως η σύντροφός τους έχει σταματήσει να τους θεωρεί ελκυστικούς. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος είναι αυτός που καθοδηγεί τη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας, όμως παράλληλα είναι και το ίδιο όργανο που μπορεί να την κάνει να αγνοεί παντελώς οποιοδήποτε σεξουαλικό σημάδι.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι σε συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου μιας γυναίκας –όταν δηλαδή είναι στις γόνιμες ημέρες της- τα εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος γίνονται πιο «ενεργά».
Ο υποθάλαμος είναι η περιοχή αυτή του εγκεφάλου, που ελέγχει συμπεριφορές όπως το αίσθημα της πείνας, του ύπνου και η διάθεση για σεξ.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από τη Λισαβόνα, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα συγκεκριμένο τμήμα στον υποθάλαμο, όπου τα κύτταρα συνδυάζουν τις πληροφορίες γύρω από την ορμονική κατάσταση του οργανισμού και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του ατόμου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε δεκτική κατάσταση, η δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου ενισχύεται όταν βρίσκονται μαζί με άντρες.

Οι ερευνητές βάλθηκαν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που καθορίζει τη δεκτικότητα ή την απόρριψη ενός πιθανού σεξουαλικού συντρόφου. Για το λόγο αυτό μελέτησαν πώς οι εσωτερικές αλλαγές, όπως τα επίπεδα των ορμονών, επηρεάζουν τους εγκεφάλους και τη συμπεριφορά θηλυκών ποντικιών.

«Είναι γνωστό, ότι η συμπεριφορά των θηλυκών ποντικιών αλλάζει δραματικά κατά τη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων του αναπαραγωγικού κύκλου, γνωστός αλλιώς ως κύκλος του οίστρου» εξήγησε η Dr Susana Lima και συνέχισε: «Οι αποκρίσεις στις σύντομες κοινωνικές συναναστροφές με αρσενικά μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, που κυμαίνονται από τη δεκτικότητα και την αποδοχή, μέχρι την απόρριψη».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων σε θηλυκά ποντίκια, για να δουν τις επιδράσεις του κύκλου του οίστρου στον εγκέφαλο.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει όντως μια περιοχή στον εγκέφαλο, όπου η ορμονική κατάσταση και η κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συνδέονται. Στους ανθρώπους, η επίδραση των επιπέδων των ορμονών στην αποδοχή ή την απόρριψη κάποιου θεωρείται αρκετά αμφιλεγόμενη, ωστόσο μελέτες όπως αυτή μπορεί να βοηθήσουν να πέσει λίγο περισσότερο φως στα νευρωνικά κυκλώματα που μεσολαβούν σε αυτές τις συμπεριφορές».

«Ο υποθάλαμος ρυθμίζει πολλές διαφορετικές συμπεριφορές, όπως αυτές που σχετίζονται με την όρεξη, τον ύπνο και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Εμείς καταγράψαμε δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική-σεξουαλική συμπεριφορά. Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων παρατηρήθηκε όταν τα θηλυκά ποντίκια αλληλεπιδρούσαν με αρσενικά ή άλλα θηλυκά» ανέφερε από την πλευρά του ο Dr Kensaku Nomoto και πρόσθεσε: «Όταν τα θηλυκά δεν ήταν σε δεκτική κατάσταση, η δραστηριότητα των νευρώνων ήταν παρόμοια στις κοινωνικές συναναστροφές με αρσενικά και με θηλυκά. Αν όμως ήταν δεκτικά, η δραστηριότητα των νευρώνων ήταν ενισχυμένη μόνο όταν αλληλεπιδρούσαν με αρσενικά».

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.