Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατατίθεται το νομοσχέδιο.

Στην αναστολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας προχωράει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ζητήσει για το νομοσχέδιο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Οσον αφορά τη ρύθμιση, την οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, πρόκειται στην πραγματικότητα για παράταση με τροποποιήσεις του νόμου 4224/2013, η ισχύς του οποίου είχε λήξει στις 31/12/2014. Τα κριτήρια, ωστόσο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει είναι πολύ πιο διευρυμένα.

Συγκεκριμένα τα τρία βασικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι:

-Αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνον της κύριας κατοικίας. Το ανώτατο όριο αναμένεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

-Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ και πιθανώς να φτάνει τις 50.000 ευρώ.

-Σύνολο καταθέσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας το όριο σε αυτό το κριτήριο θα είναι χαμηλό με το επιχείρημα ότι όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα μπορεί να αποπληρώνει και το δάνειό του.

Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν στο διάστημα που θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων θα προβλέπεται καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, όπως ισχύει πλέον και στην περίπτωση αίτησης υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση της πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε distress funds. Ανάλογη απαγόρευση, πάντως, δεν θα ισχύει για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.