Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Κατάγματα λεκάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα κατάγματα λεκάνης είναι βαρείες κακώσεις που επισυμβαίνουν σε συνθλίψεις στη διάρκεια τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων.

Τι συμβαίνει

Η λεκάνη είναι ένα δακτυλίδι από φαρδιά κόκαλα, τα ανώνυμα οστά, που συνδέει την σπονδυλική στήλη μέσω του ιερού, με τα πόδια. Ο δακτύλιος αυτός δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στην οποία βρίσκονται εκτός του εντέρου, η ουροδόχος κύστη και στα δύο φύλα και στις γυναίκες τα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή η μήτρα και οι ωοθήκες.



Είδος κάκωσης

Όταν στη διάρκεια ατυχήματος υποστεί σύνθλιψη η λεκάνη, τότε σπάζοντας τα κόκαλα (ανώνυμα) η λεκάνη «κλείνει» ή «ανοίγει» σαν «βιβλίο». Επειδή τα οστά έχουν πλούσια αγγείωση αρχίζει μια μεγάλη (εσωτερική) αιμορραγία και μπορεί απ΄ αυτήν να κινδυνεύσει και η ζωή του ατόμου. Συγχρόνως υπάρχει πιθανότης ρήξεως της ουροδόχου κύστεως. Γι΄ αυτό χρειάζεται άμεση διακομιδή σε εφημερεύον μεγάλο νοσοκομείο.



Διάγνωση

Η διάγνωση για την επιβεβαίωση κατάγματος λεκάνης είναι κρίσιμη. Ο τραυματίας συνήθως φαίνεται ότι έχει τραυματισθεί σοβαρά. Είναι κάθιδρος και ο σφυγμός του είναι ταχύς (ψηλάφηση του σφυγμού στον καρπό: φυσιολογικός κάτω από 80 σφίξεις/λεπτό, δηλαδή 20 στο τέταρτο του λεπτού).



Με τον τραυματία ανάσκελα (ύπτια θέση) γονατίζουμε δίπλα του και με τις παλάμες πιέζουμε τη λεκάνη εκεί που προβάλλει δεξιά – αριστερά συγχρόνως. Αν νοιώθουμε να υποχωρεί, πρόκειται για βαρεία κάκωση – κάταγμα και χρειάζεται άμεση μεταφορά με ασθενοφόρο. Η εμφάνιση αιματουρίας (ούρα με αίμα) υποδηλεί και τραυματισμό της ουροδόχου κύστεως, που σημαίνει σοβαρότερη ακόμη επιπλοκή.



Αντιμετώπιση

Χρησιμοποιούμε δύο ζώνες που τυλίγουμε γύρω από τους γοφούς σε διαφορετικό ύψος και σφίγγουμε αρκετά. Τυλίγουμε μέσα τους γοφούς με ένα διπλωμένο ύφασμα και να σφίγγουμε. Δίνουμε στον ασθενή να πιει σε μικρές γουλιές νερό και λίγο αλάτι.



Άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο!

Αν τα χέρια μας στην πίεση δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για ρωγμή ή μικρότερο κάταγμα. Πάλι χρειάζεται ακινητοποίηση με δέσιμο γύρω από τους γοφούς, αλλά δεν είναι τόσο επείγον.

Όταν η κάκωση αφορά όχι τη λεκάνη, αλλά τον γοφό, τότε είναι το πρόβλημα από την μία πλευρά και το πάσχον τραυματισμένο πόδι έχει κοντύνει (βλέπε κάταγμα ισχίου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.