Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Οδηγώντας μοτοσικλέτα στον… κατακλυσμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μετακίνηση με δίκυκλο τις ημέρες που σημειώνεται ισχυρή βροχόπτωση κρύβει πολλούς περισσότερους κινδύνους και μπελάδες από την προσπάθειά σας να μείνετε στεγνοί και να αποφύγετε τους απρόσεκτους οδηγούς.

Αν οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να πάτε στη δουλειά ή σε κάποια συνάντηση με δίκυκλο, εξοπλιστείτε με υπομονή, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεράστια προσοχή.

Μην αμελήσετε τον εξοπλισμό σας. Αδιάβροχα, μπότες, γκέτες, γάντια, ακόμη και σακούλες στα πόδια θα βοηθήσουν να μείνετε όσο το δυνατόν πιο στεγνοί. Πάρτε μαζί σας και δεύτερα γάντια, και κάλτσες, για την επιστροφή.

Αφού φορέσετε όλα τα αδιάβροχά σας, φροντίστε να τα «μονώσετε» κι όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα ανοίγματα σε κολάρο, καρπούς, αστράγαλος και μέση θα πρέπει να είναι προσεκτικά κλειστά και σφιχτά, ώστε η δυνατή βροχή να μη βρει το δρόμο της προς τα ρούχα σας.

Μην ξεκινήσετε την ώρα που ρίχνει καρεκλοπόδαρα. Περιμένετε να κόψει πρώτα λίγο η βροχή. Υπομονή.

Παράλληλα, μην περιμένετε να κόψει η βροχή μέσα στο σπίτι σας. Η διαδικασία του να φορέσετε όλα τα αδιάβροχά σας διαρκεί κάποια λεπτά, κατά τα οποία μπορεί ο καιρός να επιδεινωθεί ξανά. Περιμένετε έτοιμοι κοντά στη μοτοσικλέτα σας και ξεκινήστε με την πρώτη ευκαιρία.

Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν πλέον μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια. Αυτό φέρνει πολλές δυσκολίες και κινδύνους που ξεπερνούν κατά πολύ το ενοχλητικό σπρέι των αυτοκινήτων. Να είστε προετοιμασμένοι να κινηθείτε σε οδόστρωμα που δεν βλέπετε και λακκούβες που δεν θα εντοπίσετε, παρά μόνο όταν πέσετε μέσα. Οι ταχύτητές σας θα πρέπει να είναι χαμηλές και η προσοχή σας στα κόκκινα.

Βλέποντας μπροστά σας το πλημμυρισμένο κομμάτι του δρόμου, μην επιχειρήσετε να το περάσετε με μεγάλη ταχύτητα. Οι τροχοί δεν είναι σχεδιασμένοι να κινούνται υποβρυχίως (ειδικά οι μικρότερης διαμέτρου των scooter) και η ταχύτητά σας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με επικίνδυνα ίσως αποτελέσματα. Περάστε με χαμηλή ταχύτητα και σταθερό γκάζι.

Το νερό φέρνει και κάθε είδους εμπόδια στους δρόμους. Να περιμένετε να συναντήσετε σκουπίδια, πέτρες κλαδιά και άλλα εμπόδια, κρυμμένα κάτω από το νερό.

Στα φανάρια και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί να σταματήσετε, προτιμήστε την αριστερή ή δεξιά άκρη του δρόμου, ώστε να πατήσετε πάνω στο πεζοδρόμιο. Θα μείνει πιο στεγνό το πόδι σας και θα μειώσετε τις πιθανότητες να γλιστρήσετε.

Πιθανόν, σε κάποιο σημείο της διαδρομής να αναγκαστείτε να σταματήσετε στο κέντρο του χειμάρρου και το πόδι σας να γίνει μούσκεμα. Μη διστάσετε να το κάνετε, όχι με ένα, αλλά και με τα δύο πόδια! Καλύτερα να βραχείτε, παρά να βρεθείτε ξαπλωμένοι στο οδόστρωμα, επειδή προσπαθήσατε να αποφύγετε το νερό.

Στην περίπτωση που τα νερά του χειμάρρου φτάσουν στον κινητήρα σας και αυτός σβήσει, μην προσπαθήσετε να τον επανεκκινήσετε μέσα στη μέση του δρόμου. Εκτός από πιο δύσκολο είναι και πιο επικίνδυνο, μιας και αυτός που κινείται από πίσω σας μπορεί να μη σας δει και να πέσει πάνω σας. Σπεύσατε στην άκρη του δρόμου και αναζητήστε ένα στεγνό σημείο.

Θεωρήστε ως δεδομένο ότι τα φρένα σας υπολειτουργούν σε πλημμυρισμένο οδόστρωμα. Αν οι κινήσεις σας πρέπει να είναι πιο μαλακές στη βροχή, φανταστείτε πώς πρέπει να είναι στην πλημμύρα.

Σε δρόμο-ποτάμι εντοπίστε το πιο… ρηχό σημείο για να κινηθείτε. Συνήθως είναι το κέντρο του, αλλά καλό είναι να το διαπιστώσετε ανάλογα με την περίπτωση.

Αποφύγετε δρόμους που υποψιάζεστε πως θα έχουν πλημμυρίσει. Κακοδιατηρημένοι, δρόμοι με μεγάλη κλίση και άλλες συνήθως ύποπτες περιοχές θα πρέπει να αποφευχθούν. Προτιμήστε δρόμους χωρίς κλίση και περισσότερο κεντρικούς.

Αν και οι οδηγοί αυτοκινήτων κινούνται πιο αργά σήμερα και μοιάζουν πιο προσεκτικοί, μην το παίρνετε ως δεδομένο. Προσέξτε εσείς και για αυτούς. Άλλωστε, μόνο ένας απρόσεκτος χρειάζεται για να γίνει το κακό.

Φροντίστε να είστε ορατοί ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιήστε έντονου χρώματος αδιάβροχα, ανακλαστικά σημεία, φώτα, προβολείς, αλάρμ και φλας για να σας βλέπουν ανά πάσα στιγμή.

Μη ρισκάρετε! Αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να περάσετε ένα σημείο, αναζητήστε άλλη διαδρομή. Και αν η βροχή που πέφτει αποδεικνύεται εξαιρετικά ενοχλητική, κάντε μια στάση, μέχρι να κόψει. Καλύτερα να φτάσετε αργοπορημένοι, παρά να μη φτάσετε καθόλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.