Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πιλοτικό πρόγραμμα «CLIL: Διδασκαλία Αγγλικών σε ελληνικά διδακτικά αντικείμενα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η δυνατότητα επέκτασης θα διερευνηθεί από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης
Το πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο « CLIL – Διδασκαλία Αγγλικών σε ελληνικά διδακτικά αντικείμενα» θα εφαρμοστεί στα Δημοτικά Σχολεία 15ο , 17ο, 69ο, 79ο, 87ο, 106ο της 7 ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Στο 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου το πρόγραμμα ήδη εφαρμόζεται.

Τα παραπάνω γνωστοποιούνται γραπτώς από τον υπουργό Παιδείας σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα μετά από επιστολή σχολικού συμβούλου που κατατέθηκε ως Αναφορά από το βουλευτή κ. Τζαμτζή. Επίσης αναφέρεται ότι το Γραφείο Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α του ΙΕΠ εισηγήθηκε θετικά ως προς την έγκριση διεξαγωγής του εν λόγω προγράμματος υπό οκτώ ρητούς όρους και προϋποθέσεις.

Καταρχήν το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας θα διδάσκεται στα προαναφερόμενα Δημοτικά Σχολεία 2 ώρες επιπλέον στις Γ και Δ τάξεις κατά την Ευέλικτη Ζώνη. Η παρέκκλιση αυτή του ωρολογίου προγράμματος αφορά τα συγκεκριμένα σχολεία και μόνο για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

Οι επιπλέον ώρες της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας θα πραγματοποιούνται στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης, στην οποία σε συνεργασία με τον δάσκαλο της τάξης θα προσφέρονται εναλλακτικές Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αγωγής Υγείας και Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα διδάσκονται στην Ελληνική καθώς και στην Αγγλική Γλώσσα. Για την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων, καθώς και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην κάθε σχολική μονάδα. Επιπλέον, χρειάζεται η συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης, του εκπαιδευτικού Αγγλικής Γλώσσας του οικείου Σχολικού Συμβούλου της 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και του Σχολικού Συμβούλου Αγγλικής Γλώσσας.

Το επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, που θα εμπλουτίσει το προβλεπόμενο του ΥΠΑΙΘ, θα πρέπει να είναι προτεινόμενο και εγκεκριμένο από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, από τους Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής Γλώσσας Κεντρικής Μακεδονίας και από το ΙΕΠ.

Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος προϋποθέσεις τη συνεργασία του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας του ΑΠΘ, του Σχολικού Συμβούλου της 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και των αρμόδιων Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής Γλώσσας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης οι ενημερώσεις και επιμορφώσεις όλων των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιούνται με ευθύνη και εποπτεία του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας του ΑΠΘ και των Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και το σχολικό έτος 2014-15. Μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μέχρι τις 30-6-2015 θα πρέπει να κοινοποιηθούν στο ΙΕΠ τα αποτελέσματα αξιολόγησης του πιλοτικού προγράμματος και βάσει αυτών θα διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την τελική παιδαγωγική και επιστημονική αξιολόγηση του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος από το ΙΕΠ απαιτείται η προσκόμιση του πλήρους προγράμματος, του περιεχομένου, των αξόνων παρέμβασης καθώς και όλων των στοιχείων και δεδομένων καθ’ όλη την περίοδο διεξαγωγής του.

Τέλος η ανάλυση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου προγράμματος θα καθορίσει και τη δυνατότητα επέκτασής του σε άλλα σχολεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.