Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Συναγερμός στη Κρήτη για την αιθαλομίχλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετρήσεις από την Περιφέρεια για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Περιφέρεια Κρήτης, για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιουργείται από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Περιβάλλοντος- Χωροταξίας, Νίκος Καλογερής, σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, δεν υπάρχει κάποια υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων που να απαιτεί προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης και δράσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει εγκαταστήσει δύο σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε κεντρικά σημεία στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων. Βάσει των μετρήσεων αυτών των σταθμών και στο πλαίσιο της πρόσφατης σχετικής νομοθεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, όταν απαιτείται, εισηγούνται βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού, καθώς και τον καθορισμό των μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, τη βιομηχανία και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Με την πρόβλεψη δυσμενούς εξέλιξης των μετεωρολογικών συνθηκών και την πιθανή αύξηση συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων και υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων στην ατμόσφαιρα, μετά από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ο περιφερειάρχης ανακοινώνει τα προτεινόμενα μέτρα δράσης. Ειδικότερα, στην περίπτωση κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν τον περιορισμό της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και βιομάζας, ορίζεται ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά για όσες ημέρες ισχύουν τα εξαγγελλόμενα μέτρα, προκειμένου οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν από την αυξημένη χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως ηλεκτρικών συσκευών ή συσκευών αερίων καυσίμων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.