Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Καταστροφές στις καλλιέργειες της πεδινής Ηλείας από τον παγετό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει ο συνεχιζόμενος παγετός στις καλλιέργειες της πεδινής Ηλείας, με την πατάτα να δέχεται...τη χαριστική βολή.

Μέχρι αργά το μεσημέρι, τα χωράφια μένουν καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα πάγου, ενώ ακόμα και καλλιέργειες καλά προστατευμένες μέσα σε θερμοκήπια, με συστήματα κατά του παγετού, έγιναν… «κάρβουνο». Ακόμα πιο… «παγωμένοι» από τις καλλιέργειές τους οι ίδιοι οι αγρότες, που, παρά την ολοκληρωτική καταστροφή, που υπέστησαν και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει στον ΕΛΓΑ, βρίσκονται επί… ξύλου κρεμάμενοι, αφού ο κανονισμός προβλέπει την κάλυψη των καλλιεργειών από τέτοια καιρικά φαινόμενα έως τις 31 Δεκεμβρίου….

«Δεν θα ξανακαλλιεργήσω, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να βάλω νέα καλλιέργεια», είπε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο Ανδρέας Φωτόπουλος από το Καπελέτο, βγάζοντας ένα τεράστιο κομμάτι πάγο πάνω από τις πατάτες του και συνέχισε: «Το καλλιεργητικό κόστος είναι τεράστιο, η καταστροφή στην καλλιέργειά μου είναι ολοκληρωτική και την ίδια στιγμή είμαστε εντελώς ακάλυπτοι από τον ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καπελέτου, Γιώργος Λίβανος, δείχνοντας στην εφημερίδα «Πατρίς» τις «λιωμένες» από τον παγετό πατάτες, είπε: «Ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καπελέτου μαζί με τον πρώην δήμαρχο Ανδραβίδας–Κυλλήνης, Δημήτρη Αρβανίτη και τον αντιδήμαρχο, Χρήστο Παλαιολόγο, είχαμε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεόδωρο Σαρρή, προκειμένου να αλλάξει ο ασφαλιστικός κανονισμός και να αποζημιώνεται η πατάτα από τέτοιες καταστροφές και τον Ιανουάριο, εάν όχι παραπάνω. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική όχι μόνο στις υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά και σε καλλιέργειες που ήταν μέσα σε θερμοκήπια».

«Μπήκαμε χθες στα θερμοκήπια και δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε», είπε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο Γιώργος Ζαβός και συνέχισε: «Δεν έχει μείνει τίποτα. Ούτε πατάτα ούτε τομάτα. Όλα τα φυτά είναι καμένα. Ήδη, η ζημιά φαίνεται, αλλά σε 2-3 μέρες δεν θα υπάρχει τίποτα μέσα στα θερμοκήπια, θα έχουν ξεραθεί. Και μιλάμε για θερμοκήπια με συστήματα κατά του παγετού. Αλλά με τη θερμοκρασία να πέφτει κάθε μέρα ακόμα και 7 βαθμούς κάτω από το μηδέν και μέχρι το μεσημέρι να μην ανεβαίνει παρά ελάχιστα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Και δυστυχώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις ζημιές».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών του νομού, Ανδρέας Τσουκαλάς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καταστροφή είναι μεγάλη. Η καλλιέργεια της πατάτας δέχτηκε τη χαριστική βολή πριν καλά–καλά αρχίζουν οι παραγωγοί τη συγκομιδή. Θα πρέπει η Πολιτεία να το δει σοβαρά αυτό το θέμα και να προχωρήσει έστω και σε κατ’ εξαίρεση αποζημίωσή της, αφού δεν έχουν περάσει παρά μόλις πέντε μέρες από την προθεσμία του ΕΛΓΑ για την ασφαλιστική της κάλυψη».

Εκατό στρέμματα πατάτας που καλλιεργούσε μαζί με τον αδελφό του, στον Κόροιβο, είδε ο κ. Γιάννης Γκρίντζαλης να «καίγονται» από τον παγετό. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Γκρίντζαλης είπε: «Καλλιεργούμε 100 στρέμματα πατάτα, με ένα τεράστιο καλλιεργητικό κόστος και η ζημιά είναι 100%. Χιλιάδες ευρώ χάθηκαν στον αέρα και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Παρότι έχουμε πληρώσει στον ΕΛΓΑ, είμαστε τελείως ακάλυπτοι, γιατί ο ασφαλιστικός κανονισμός προβλέπει την αποζημίωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνει τουλάχιστον και τον Ιανουάριο ολόκληρο. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην καταστροφή, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.