Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

10 σήματα κινδύνου προειδοποιούν για την κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να εξαρτώνται από την ηλικία του ατόμου, το φύλο και την προσωπικότητά του. Οι γυναίκες κλαίνε ευκολότερα από ό,τι οι άνδρες και έχουν επίσης την τάση να μιλούν για τα συναισθήματά τους πιο συχνά από ό,τι οι άνδρες. Από την άλλη, οι άνδρες συχνά κρατάνε πράγματα για τον εαυτό τους και μπορεί να έχουν απότομες εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας.

Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη θα προσπαθήσει συχνά να κρύψει την κατάθλιψή του από την οικογένεια και τους φίλους έτσι ώστε να μην αποτελέσει βάρος. Το άτομο μπορεί επίσης, να κρύβει την κατάστασή του λόγω απροθυμίας να αποδεχθεί την κατάθλιψη.

Παρόλο που το άτομο που πάσχει από κατάθλίψη μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους γύρω του ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, πρέπει να έχετε υπόψη σας τις ακόλουθες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κατάθλιψης:
Νωθρότητα
Μεγαλύτερη τάση περισυλλογής
Εσωστρέφεια
Ξαφνική έλλειψη πρωτοβουλίας
Παράπονα σχετικά με προβλήματα ύπνου
Έλλειψη ενθουσιασμού για τις καθημερινές μικροδουλειές
Αυξημένη κόπωση και έλλειψη ενέργειας
Τάση να αναρωτιέται συνέχεια «Ποιο είναι το νόημα όλων αυτών;»
Άγχος (το ποιο συχνό αίτιο άγχους είναι η κατάθλιψη)
Μειωμένη αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του

Επομένως, πρέπει να υποπτευθείτε κατάθλιψη εάν κάποιος αποσύρετε σταδιακά από τις συνήθεις κοινωνικές και συνήθεις ασχολίες του. Ή εάν χάνει το ενδιαφέρον του για κάτι το οποίο απολάμβανε για χρόνια ή αρχίσει να γίνεται αδιάφορος για τους φίλους ή την οικογένειά του.
Ρωτήστε με προσοχή

Εάν υποπτεύεστε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη, μπορείτε να ρωτήσετε προσεκτικά «Νοιώθεις στεναχωρημένος;» ή «Έχεις αρνητικές σκέψεις;». Συνήθως θα πάρετε μια ειλικρινή απάντηση. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε οδηγήσει τη συζήτηση προς την κατάθλιψη. Θα μπορέσετε τότε, με ευαισθησία να συζητήσετε και να σχολιάσετε για την ασθένεια.

Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη δεν έχει πιθανότατα την ενέργεια να φέρει από μόνο του το θέμα προς συζήτηση. Εάν «μπορέσετε να βοηθήσετε το άτομο να πάρει μπρος», τότε είναι αρκετά πιθανό ότι θα αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάθλιψης του και την ανάγκη να αναζητήσει θεραπεία.
Ενοχή και ντροπή

Αισθήματα ενοχής και ντροπής συνοδεύουν την κατάθλιψη. Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη έχει την τάση να στρέφει τα πάντα εναντίον του. Τα αισθήματα ενοχής είναι ένα προεξάρχον σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Το άτομο είναι πιθανό να σκέπτεται τα πράγματα με τέτοιο τρόπο στο μυαλό του ώστε να προσπαθεί να βρει αποδείξεις για την ανικανότητά του, την ιδιοτέλεια και την έλλειψη αγάπης που δείχνει για τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Συχνά, το άτομο «απορροφά» όλη τη θλίψη της οικογένειας και των φίλων του και παίρνει κατάκαρδα τόσο τη δική του μιζέρια όσο και τη μιζέρια των άλλων. Τότε σκέφτεται ότι αυτός είναι η αιτία όλης αυτής της μιζέριας.

Αυτό το αίσθημα ενοχής γίνεται κάποιες φορές κυρίαρχο στη σκέψη του και μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρα αυτοκτονίας.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.