Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Απόφαση σταθμός για δανειολήπτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντική απόφαση-οδηγός για χιλιάδες εγκλωβισμένους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας, υπό την μορφή προσωρινής διαταγής, μετά την ραγδαία υποτίμηση που υπέστη το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου την περασμένη Πέμπτη, όταν και η συναλλαγματική του ισοτιμία "κλείδωσε" για πρώτη φορά στο 1/1 (1 ευρώ = 1 ελβετικό φράγκο).

Ο δικηγόρος Δημήτριος Κουρδής που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωσε στο LamiaReport: «Η προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε, έρχεται να ενισχύσει την ολοένα και αυξανόμενη νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα του δανεισμού σε συνάλλαγμα. Μετά τη ραγδαία και αιφνίδια εξέλιξη που σημειώθηκε πρόσφατα, οι μηνιαίες δόσεις του δανείου του αυξήθηκαν κατακόρυφα, όπως και το κεφάλαιο του, καθιστώντας αδύνατη την εξόφλησή του, τη στιγμή παράλληλα που τα εισοδήματα του όλα αυτά τα χρόνια μειωνόταν με γεωμετρική πρόοδο και με υπέρβαση δυνάμεων προσπαθούσε να κρατηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα ενήμερος.

Όταν το 2007 προχώρησε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης στεγαστικού δανείου, το κεφάλαιο αυτού ανερχόταν στα 170.000 ευρώ. Ενώ, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχει καταβάλει ήδη 40.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτό το ποσό τους τόκους και τα υπέρογκα ασφάλιστρα, η απότομη και αιφνίδια εξίσωση του ευρώ με το ελβετικό φράγκο τον έχει φτάσει στο οριακό σημείο να οφείλει πλέον συνολικά το απαράδεκτο και ακατανόητο ποσό των 223.000 ευρώ.

Με την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε, ωστόσο, καταφέραμε να υποχρεώσουμε την τράπεζα να αποδέχεται τις μηνιαίες δόσεις με βάση την αρχική ισοτιμία της εκταμίευσης των δανείων (δηλαδή 1 ευρώ προς 1,60 ελβετικό φράγκο), εξέλιξη βεβαίως λυτρωτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι τόσα χρόνια δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία ούτε από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ η κεντρική πολιτική σκηνή εκώφευε τόσα χρόνια εκκωφαντικά.

Η νομολογία πλέον πάνω σ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα αρχίζει να διανθίζεται, ειδικά μετά την εξέλιξη της περασμένης Πέμπτης και ευελπιστούμε αυτή η πρώτη προσωρινή διαταγή πανελλαδικώς, μετά την εξίσωση των 2 νομισμάτων, να ανοίξει το δρόμο και σε χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε από φόβο είτε από τη συνεχόμενη παραπλανητική υπαιτιότητα των τραπεζών δεν έχουν προσφύγει ακόμη στη Δικαιοσύνη, ώστε να πράξουν και να αξιώσουν για την οικονομική τους επιβίωση το αυτονόητο απέναντι στη λεηλασία των περιουσιών τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.